JEDAN PORAZ NE MOŽE DA PROMENI SLIKU O SRPSKIM ODBOJKAŠICAMA: Bile i ostale ponos!

Olimpijska bronza i evropsko srebro kruna jedne veoma naporne i zahtevne sezone. – U poslednjih 15 godina, a sve pod komandom trenerkog maga Zorana Terzića, naše odbojkašice su osvojile čak 20 medalja. – Sledi smena generacija, Katarina Lazić predvodnik novog talasa

Iako su posle četiri godine sišle s evropskog trona, one su ponos srpskog sporta. U izuzetno zahtevnoj godini, pretpanoj takmičarskim kalendarom i utakmicama u nizu, iznele su teret hrabro, osvojile još dva velika odličija i tako zaokružile jednu bajkovitu priču. U poslednjih 15 godina, a sve pod komandom trenerkog maga Zorana Terzića, naše odbojkašice su osvojile čak 20 medalja! Do prekjuče su bile aktuelne svetske i evropske vladarke, ali im je Italija u finalu „evrovoleja“ u Beogradu skinula kontinentalnu krunu.

Izgledalo je da tako neće biti, sedam utakmica smo dobili protiv njih u nizu, poslednju u četvrtfinalu Igara u Tokiju pre mesec dana, kada je Srbija ubedljivo slavila sa 3:0. Ipak, zlato je zasluženo otišlo na Apenine. Mnogo faktora je na to uticalo. Umor naših devojaka od iscrpljujućeg ritma i polufinala dan ranije sa Turkinjama (Holandija bila laka meta za Italijanke), pritiska jer se juriš na treću uzastopnu titulu odvijao na domaćem terenu, pred više od 20.000 gledalaca i naravno protivnik koji bio na maksimumu želje i motivacije.

Već sada treba gledati u budućnost, u kojoj uskoro neće biti bezmalo pola šampionskog tima. Za sada je pao samo jedan rastanak, posle više od deceniju jedne od glavnih uloga u timu, sa reprezentativne scene sišla je Milena Rašić (30). Teško je za jednog od najboljih srednjih blokera na svetu naći zamenu, a još teže za „svemirskog“ tehničara Maju Ognjenović, koja „gazi“ 37. Na izlaznim vratima su i Brankica Mihajlović, koja bi, da nije povređena, podigla napadačku igru, pre svega, do novih šampionskih visina, rasteretila Tijanu Bošković, na koju je pao skoro sav teret. Tu su još libero Silvija Popović (35), srednji bloker Stefana Veljković (31), primač Jelena Blagojević (33) i korektor Ana Bjelica (29). Odbojkaška familija u poslednje dve decenije nikada nije bila zatečena, nespremna za ono što dolazi. Rad sa svim starosnim kategorijama je vrhunski, već se za veliku scenu spremaju akteri koji će dostojno zameniti postojeće.

-Videćemo na narednim prvenstvima koliko su neke mlade igračice stasale i koliko im je ovo prvenstvo značilo. U prvi plan je izbila Katarina Lazović, ali pravu sliku dobićemo kada se „stara“ garda povuče, a to je sasvim izvesno – rekao je selektor Terzić.

Sport je postao neka vrsta gladijatorstva. Naše odbojkašice su bile  četiri meseca na okupu. Koliko treninga i utakmica, prolivenog znoja i iskidanih nerava, plus putovanja s kontinent na kontinent, testiranja na virus korona, karantina, neprospavanih noći… Bronza iz Tokija i srebro iz Beograda su im satisfakcija, dokaz da su bile na visini zadatka i zamajac za let ka novim visinama i podvizima.

-Četiri meseca smo provele zajedno, prošle kroz mnogo toga. Drago mi je da ni jednog trenutka nismo odustale. Uprkos porazu u finalu ponosna sam na sve nas i srećna što sam deo ove grupe – naglasila je Tijana Bošković.

Život ide dalje, sledećeg leta novi izazovi. U njima će svkako učestvovati srednji bloker Mina Popović, koja je igrama u Beogradu potvrdila da je spremna da preuzme veliko breme tradicije i uspeha srpke odbojke.

-Naše leto traje od maja. Bilo je naporno, sa mnogo emocija, prelepih trenutaka, ali i tužnih momenata. Kada se sve sabere, ovo je veliki uspeh za Srbiju. Navikle smo ljude na to da osvajamo medalje i da smo uvek najbolje. Radujemo se novim takmičenjima – naglasila je Popovićeva.

Milena Rašić odlazi sa 17 trofeja

Karijera za roman ili filmski scenario. Milena Rašić je finalom u Beogradu stavila tačku na reprezentativnu karijeru dugu više od decenije, u kojoj je osvojila čak 17. odličja! Između ostalog, ima olimpijsko srebro i bronzu, dve evropske titule, srebro i bronzu i najvrednije svetsko zlato. Na Igrama u Riju 2016. i Svetskom prvenstvu u Japanu 2018, proglašena je za najboljeg srednjeg blokera. Nikad u centru pažnje, ali uvek u prvim borbenim redovima, sa najvećim učinkom.

-Nažalost, ovo je moja poslednja utakmica u reprezentaciji. Od sledećeg leta ću biti njihov navijač broj jedan, bodriću ih na svakom prvenstvu. Mnogo bi bilo lepše da smo završili sa zlatom, ali s druge strane, za tih 12 godina koliko sam bila u reprezentaciji, osvojili smo mnogo toga i mogu samo da budem ponosna. Ništa ne bih izdvajala, srećna sam zbog svakog trenutka provedenog sa ovim devojkama i celim stručnim štabom, kao i ljudima iz Odbojkaškog saveza. Naravno, hvala na podršci i predivnoj publici u Beogradu. Bio je neverovatan osećaj igrati pred toliko ljudi, zato je žal za zlatom još veći – naglasila je Milena Rašić.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: