Baždarević: Kad bi izmešali „zmajeve“ i „orlove“…

Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević za MONDO naglasio da izuzetno poštuje kolegu sa klupe Srbije Slavoljuba Muslina i priznao da bi rado pozajmio nekoliko „orlova“, kad bi to bilo moguće.“Verovatno bi Srbija uzela par naših“

Kuriozitet tekućih kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji je da su gotovo sve reprezentacije bivše Jugoslavije u igri.

Dok je za Hrvatsku, koja ima najveći rejting, to očekivano, ostale reprezentacije su prijatno iznenađenje. Pogotovo Srbija, koja je posje dva neuspešna ciklusa kvalifikacija ponovo vratila veru navijača u nacionalni tim.

O tome je za MONDO govorio i selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević.

Pratio sam utakmice Srbije u kvalifikacijama. Selektor Slavoljub Muslin je moj prijatelj više od 30 godina. Čuli smo se telefonom i čestitali jedan drugom. Verujem da su u Fudbalskom savezu Srbije dobili prave i ozbiljne ljude u stručnom štabu i ne treba da brinu za budućnost. Imaju dobar sastav kombinovan od iskusnih i mladih igrača i mislim da mogu da se plasiraju na Svetsko prvenstvo„.

Identičan rezultat kao i selekcija BiH protiv Grčke u Atini, zabeležili su „orlovi“ u Kardifu protiv Velsa (1:1).

Što se tiče utakmice u Kardifu, možda Srbi nisu pokazali sve što mogu, ali, eto, izborili su bod malo borbenošću i hrabrošću, a malo i na sreću, ali i to je sastavni deo fudbala i bez toga nema dobrih rezultata. Taj bod je vrlo značajan u nastavku kvalifikacija. Teško će biti do kraja, jer njihova grupa nema apsolutnog favorita, za razliku od naše. Za Srbiju ne mogu da kažem da je favorit, ali, možda ovo kažem malo i navijački, mislim da može da se plasira u Rusiju„.

Baždarević je priznao da mu se jako dopadaju pojedini fudbaleri iz Muslinovog tima, ali nije želeo da otkrije njihova imena. Ipak je podvukao da bi bilo interesantno videti „izmešane“ ekipe BiH i Srbije.

Verovatno bi bilo lepo kad bismo mogli da pozajmimo nekoliko igrača iz Srbije, ali verovatno bi i oni voleli da pozajme dva, tri igrača od nas. U tom slučaju bile bi to dve prave reprezentacije. Recimo mi Srbiji damo napadača i veznog, a oni nama štopera, verovatno bi u tom slučaju kvalitet oba tima dodatno ojačao„, zaključio je selektor BiH.

Što se tiče njegove reprezentacije, nekadašnja vedeta sarajevskog Željezničara kaže da je zadovoljan dosadašnjim igrama.

Fudbaleri Bosne i Hercegovine imali su pobedu protiv Grčke u džepu, ali su u sudijskoj nadoknadi, bukvalno u poslednjim trenucima, primili gol i tako se iz Atine vratili samo sa bodom iz utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Meč su obeležili prekidi, kao i skandalozan transparent grčkih navijača.

Da nije bilo prvog prekida verovatno bismo postigli drugi gol i rešili utakmicu. Posle toga su usledile provokacije, transparenti…Ali, prvi prekid je bio vrlo negativan po dešavanja na terenu jer nije dobro da igrači stoje nekoliko minuta i ohlade se, posebno jer smo u tim trenucima bili odlični„.

Baždarević je kao drugi bitan detalj dvoboja sa Grcima pomenuo i drugi žuti, odnosno isključenje u 75. minutu kapitena Edina Džeke.

To je takođe važan trenutak. Kapiten je doživeo svašta, a vrlo lako mu je pokazan crveni karton i taj momenat je bio jako važan za nas. Koštala nas je želja da postignemo taj drugi gol, ali opet moramo biti srećni i zadovoljni partijom koju smo pružili. Ostaje, naravno, žal zbog gubitka dva boda, ali to je tako u fudbalu„.

Mnogo prašine u javnosti podigao je skandalozan transparent grčkih navijača „Nož, žica, Srebrenica“ iza gola Asmira Begovića, usledilo je i izvinjenje Fudbalskog saveza Grčke i oštre reakcije ministra iz grčke Vlade, koji je zatražio najoštrije sankcije za odgovorne.

Mi smo pre utakmice bili izuzetno dobro primljeni. I u grčkim medijima, a od njihovih igrača smo dobili veliku dozu respekta i prijateljstva. Zato ne mogu da zbog jednog ružnog incidenta na tribinama i transparenta u isti koš stavim ceo narod i njihov sport. Mi smo sa Grcima uvek imali dobre sportske i prijateljske odnose, istina, vodili smo i velike fudbalske bitke, ali i uvek imali veliko poštovanje. Taj detalj sa tribina je takođe bio izuzetno važan za dešavanja na utakmici jer je dodatno pojačao nervozu„.

„PA, NIJE DŽEKO GEJ!“
Mnogi ljubitelji fudbala u BiH su mišljenja da je Džeko kod isključenja reagovao na način „kako ne bi trebalo da reaguje kapiten“, ali je Baždarević ponovo stao u odbranu centarfora Rome.

Džeko je hteo da povuče Sokratisa (Papastatopulosa), a ne da mu skine šorts. Provokacije su bile po meni mnogo teže i njih bi trebalo oštrije kažnjavati, a ovo je bila reakcija koju opravdavam jer Džeko nije želeo da mu skine gaće već da ga povuče. Pa nije homoseksualac! Hteo je da ga ‘cimne’ za dres, da ga povuče jer mu je stajao nad glavom. Sudija (Jonas Erikson) je hitno reagovao, možda čak i uradio nešto smišljeno jer je reč o iskusnom sudiji. Sigurno je da nije bio na visini zadatka na meču jer od prvog do poslednjeg minuta nije kontrolisao utakmicu„.

Opširniji intervju pročitajte na www.mondo.ba

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: