Uspesi srpskih sportista u 2016. godini

I ove godine sa puno strasti i želje pratili smo naše sportiste i očekivali pobede, uspehe i medalje. Na sportskom planu 2016. godina je za Srbiju bila izuzetno uspešna, a kruna svega, naravno, bile su Olimpijske igre u Riju.

Deset dana trajalo je zatišje u Riju, a onda je lavinu pokrenuo sjajni Davor Štefanek, koji je u rvanju osvojio prvu medalju za Srbiju u Brazilu.

Njegovo zlato pokrenulo je ostale srpske sportiste, pre svih Tijanu Bogdanović, koja je uspešno nasledila Milicu Mandić, i posle zlata ne evropskom prvenstvu uspela da se domogne srebra na Igrama u Riju.

Obradovali su nas i kajakaši, Marko Tomićević i Milenko Zorić, koji su u dvosedu stigli do srebra.

Muška odbojkaška repreznetacija nažalost nije učestvovala na ovim igrama, ali je pre toga uspela da osvoji Svetsku ligu, i na taj način da podstrek srpskim odbojkašicama, koje su u Riju pružile odlične partije pa je na njihovim grudima na kraju zasijalo srebro.

Srbija je bila i ostala Zemlja košarke.

U ovom sportu u Riju imali smo predstavnike u obe konkurencije, a podatak da su Amerika, Španija i Srbija podelile odličja u obe kategorije ide u prilog izrečenoj tvrdnji da smo u samom svetskom vrhu u ovom sportu.

Izabranice Marine Maljković stigle su do bronze, dok je Aleksandar Đorđević naše košarkaše doveo do srebrne medalje.

Godina je, u pojedinačnom sportu, protekla u znaku Ivane Španović, koja je posle srebra na svetskom i zlata na evropskom prvenstvu, u Riju uspela da stigne do bronze.
Kruna ove njene godine bilo je osvajanje Dijamantske lige.

A njih nije potrebno posebno predstavljati. Može se slobodno samo reći – oni koji su osvojili sve.

U Beogradu su osvajanjem zlata na evropskom šampionatu potvrdili da su najbolji na starom kontinentu.

Na putu do Rija osvojili su i Svetsku ligu, da bi u Brazilu, kako samo oni znaju i umeju, bili najbolji kada je najteže i stigli do zlata, kojim su pokazali da su gospodari čitave planete.

Dve nedelje kasnije, na istom mestu, obradovali su nas i srpski paraolimpijci.
Osvajanjem devet medalja, u atletici, stonom tenisu i streljaštvu, postavili su novi rekord po broju osvojenih odličja.

Na kraju, o možda i najboljem među nama.

Novak Đoković je u 2016. godini osvojio dva gren slema, u Australiji i Francuskoj, pa iako je prepustio svetsko mesto broj jedan, uz podršku navijača iz Srbije i čitavog sveta, u narednoj godini njega i sve naše sportiste zajedno, očekuje mnogo bitaka, i nadamo se i puno pobeda.

Izvor

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: