Ona je prva žena koja je ronila na dah 125 metara i to pod ledom! (FOTO)

Prva žena koja je ronila pod ledom ovu dužinu – Valentina Kafola (19), ronilac iz Hrvatske postavila je novi Svetski rekord u ronjenju na dah pod ledom.

Valentina je ispod zaleđenog jezera Lago di Anterselva u italijanskim Alpima ronila je u dužini od 125 metara i postavila novi svetski rekord u ženskoj konkurenciji,  a ove fenomenalne fotografije zabeležio je najpoznatiji srpski fotograf Predrag Vučković, koji je inače i sam instruktor ronjenja, ali i podvodni fotograf.

U ronjenju na dah postoje discipline ronjenja u dubinu i u dužinu. Valentina se takmičila u disciplini ronjenja što dalje, ali pod ledom.

Nakon što su probili led debljine 70 cm na jezeru, ova hrabra devojka je rekord postavila iz drugog pokušaja pošto je u prvom pokušaju nije dobro procenila udah.

Nisam imala perfektan udah u prvom pokušaju, pa sam počela da paničim i odustala sam na 75 metara dužine – rekla je Valentina.

Foto: Predrag Vučković

Foto: Predrag Vučković

Ona je potom sa boljom koncentracijom uzela udah i uspela da obori rekord, a pod vodom je provela minut i 27 sekundi. Kada je izronila borila se da ostane svesna, jer je izbacila sav vazduh iz pluća, i postala prva žena koja to uspela!

Veoma sam srećna što su se pripreme za ovaj događaj isplatile. Takođe sam srećna što su biti u prilici da sledeći put ronim u toplijoj vodi – rekla je Kafola.

Foto: Predrag Vučković

Foto: Predrag Vučković

Dan ranije Artur Guerin Boeri je postavio novi svetski rekord u muškoj konkurenciji od 175 metara i to na Sonanenu u Finskoj.

Foto: Predrag Vučković

Predrag Vučković proverava opremu pre zarona

Foto: Predrag Vučković

Izvor i foto Telegraf

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: