Božidar Maljković, koji je pre nedelju dana ponovo izabran za predsednika Olimpiskog komiteta Srbije, istakao je da se uprkos specifičnim uslovima čini sve kako bi se naši sportisti što bolje pripremili za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju. Uveren je da će svi sportisti dati svoj maksimum a naši košarkaši obezbediti plasman.

Maljković je istakao da je u stalnom kontaktu sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom i potvrdio da će Olimpijske igre u Tokiju biti sigurno održane od 23. juna, uprkos svim problemima koje je izazvala pandemija koronavirusa.

„Imamo dnevnu vezu sa MOK-om. Sa gospodinom Tomasom Bahom, koji rukovodi sportom u 206 zemalja. Znači ujedinjene nacije imaju 193 članice, a MOK ima 206. Gotovo je sigurno da će igara biti. Smanjen je broj učesnika sa 11.735 koliko je bilo u Riju, smanjen je na 10.500.“

„Naravno da nas je pandemija omela jer nema ni jedog sektora ljudskog života gde pandemija nije nanela veće ili manje štete. Mi smo se trudili da naša šteta bude mala. Imali smo stalne kontakte sa našim sportistima, kupovali im sredstva za treninge u kućnim uslovima i sprovodili slične akcije pomoći u ovim vanrednim okolnostima“, istakao je Maljković.

Govoreći o posledicama pandemije Maljković je istakao brojne finansijske i organizacione probleme kroz koje je Japan prošao u nastojanju da uprkos svemu obezbedi održavanje igara u odloženom terminu. Još je neizvesno u kakvim će se uslovima igre odrhavati u smislu hoće li biti prisustva publike i slično, ali će se takmičenja sigurno održati.

Na pitanje o očekivanjima koliko ćemo medalja osvojiti istakao je da to nerado prognozira ali je siguran da će naši sportisti dati svoj maksimum.

„Zadatak OKS, na čemu mi svakodnevno radimo, je da obezbedimo što bolje uslove našim sportistima za pripreme. Kod nas luksuza nema, ali ništa našim sportistina ne nedostaje.“

Kao čovek koji je u košarci osvojio najveće uspehe prokomentarisao je i šanse naših košarkaša za plasman na Olimpijske igre.

„S obzirom da se igra u Beogradu, samo zavisi u kom će sastavu Srbija da igra. Nije mnogo inteligentno što je Fiba uvela te prozore i prozorčiće, ne znam kome to koristi… Veliki novac je uložen u to, ja mislim negde oko 2,5 miliona evra. Državi hvala na tome. A po kvalitetu naših igrača mi bi mnogo, mnogo slabo trebali da odigramo pa da ostanemo kod kuće bez učešća na Olimpijskim igrama. Mislim da bi to bio istorijski neuspeh i mislim da će naši igrači, na čelu sa Danilovićem, to sigurno uspešno realizovati.“

Maljković je govorio i o dosadašnjem radu kao i planovima za naredne četiri godine.

Posebno je istakao da je Olimpiski komitet Srbije u saradnji sa Vladom Srbije organizovao čitav niz akcija koje su obuhvatale sve kategorije od sportskih veterana, vrhunskih sportista, pa do dečijeg i omladinskog uzrasta koji tek počinju da se bave sportom.

Izrazio je zahvalnost i uverenje da će se ta saradnja još uspešnije nastaviti i dati još veće rezultate.

Ostavi komentar

Translate »