Điro iduće godine počinje u Jerusalimu

Prvi put u istoriji, Trka oko Italije se održava van granica Evrope. Naredne godine, biciklistička trka počinje u Jerusalimu.

Posle prologa od 10,1 kilometra u Jerusalimu, druga etapa trke će duž 167 kilometara obale Sredozemnog mora od Haife do Tel Aviva, a treća najduža, 226 kilometara, od Ber Ševe u pustinji Negev do letovališta Ejlat na Crvenom moru.

Direktor Trke Mauro Venji rekao je da je Izrael odabran da bude domaćin početka Đira zbog svoje „istorije i posebnosti“.

„Svake godine Điro kazuje priču mesta od velikog interesa. Teritorije pređene u fazama u Izraelu će pokazati svet tradicije, kulture i divnog pejsaža“, rekao je Venji.

Očekuje se da će više od 175 najboljih biciklista sveta doći će u Izrael na trku koja će početi 4. maja.

Điro je jedna od najznačajnih etapnih trka zajedno sa Trkom kroz Francusku i španskom Vueltom.

Ona će biti najveći i najprestižniji sportski događaj u Izraelu i očekuje se da će privući hiljade turista i biciklista entuzijasta.

Za 101 godinu istorije, Điro je počinjao više puta van Italije, ali nikada van Evrope.
Odluka da se održi u Izraelu je rezultat lobiranja Silvana Adamsa koji ima kanadsko i izraelsko državljanstvo. On je predložio da se trka poklopi s obeležavanjem sedam decenija postojanja Izraela.

Izrael se poslednjih godina promoviše kao elitna sportska destinacija. Nedavno je bio domaćin jedne grupe Evropskog prvenstva u košarci i biće domaćin džudo šampionata sledeće godine.

Izraelski ministar turizma Jariv Levin je rekao da je biciklistička trka „delo revolucije u marketingu“ Izraela kao mesta za razonodu i turizam, a italijanski ministar sporta Luka Loti da je početak trke u Jerusalimu „metaforični most između Italije i Izraela“.

Izvor RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: