DAJTE ŠANSU I DRUGIMA Sportski savezi ustali na noge, traže hitnu promenu Statuta Olimpijskog komiteta

U našu redakciju stiglo je pismo srpskih sportskih saveza koji traže hitnu promenu Statuta i Pravilnika Olimpijskog komiteta Srbije, kako bi i drugi mogli da, poput Ivana Todorova, trenutno jedinog kandidata, budu birani za novog predsednika OKS-a.

Izborna skupština našeg olimpijskog komiteta zakazana je za 28. decembar, međutim, kako je „Blic“ najavio, ona će se odložiti za 2017. Božidar Maljković, naš proslavljeni košarkaški trener, što je takođe „Blic“ najavio, glavni je kandidat za naslednika Vlada Divca.

Božidar Maljković

Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaBožidar Maljković

Pismo sportskih saveza prenosimo u celosti:

„Saopštenje koje je izdao Olimpijski komitet, to jest predsednik izborne komisije, u potpunosti je neprihvatljivo za sve saveze koji su pokrenuli inicijativu za demokratske i fer izbore. Neprihvatljivo je, pre svega, jer predstavlja demonstraciju sile manjine nad većim delom organizacije koji samo zahteva legalne i časne izbore.

Zato ne možemo da se ne upitamo:

Ko su ljudi, i za čiji račun, sprovode silu nad pravom? Nad pravom da u demokratskom procesu uz više kandidata bude izabran onaj kandidat koji dobije najviše glasova. Nacionalni olimpijski komitet kao krovna sportska organizacija ne sme biti ukaljana nedemokratskim izborom budućih čelnika. Poštujući najveće načelo MOK-a da ne poznaje i ne priznaje diskriminaciju, pojedinci bi i to načelo da pogaze sa obrazloženjem da je za valjane izbore kasno došla inicijativa. Zato zahtevamo da se izborna skupština OKS zakazana za 28.12.2016. odloži iz razloga što je ista zakazana na osnovu Statuta OKS za koji Izvršni odbor MOK-s, u skladu sa pravilom 29 i dopunskim odredbama pravila 8.8 i 29 Povelje MOK-a, nikad nije dao saglasnost, a po Povelji je morao, jer je jedini nadležan za to.

Da je to tako pokazuje i činjenica da je OKS na molbu Aleksandra Šapića da mu se ta odluka dostavi, odgovorio sa potpisom Dejana Simića, predsednika komisije, da istu ne poseduje.

Zato zahtevamo da se zakaže sednica skupštine 15.01.2017. godine kada bi se izmenili članovi Statuta OKS koji su u suprotnosti sa Poveljom MOK-a, a da se za 18.02.2017. godine zakaže izborna skupština. I nije tačno da za naš zahtev nema vremena jer je opšte poznato da je rok za izbore koje je propisao MOK 21.02.2017. godine.

Zato Vas na vreme upozoravamo da naš zahtev u celosti ispoštujete i ne dozvolite da u godini izuzetnih useha srpskog sporta na Olimpijskim igrama u Riju padne ljaga na Olimpijski komitet“, navodi se u pismu

(B. O.)

Izvor i foto

 

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: