AS: Da li bi iko mogao sa Jugoslavijom?

Ko bi se nosio sa Jugoslavijom – nezaobilazna tema u košarkaškom svetu ovih dana – Ugledni španski list AS bavio se uoči Evropskog prvenstva pričom „šta bi bilo, kada bi bilo“ – sastavivši reprezentaciju od nekadašnje nam države Jugoslavije.

Rakel Gonsales napravila je malu retrospektivu raspada Socijalističke Federativne Republike, ističući građanski rat u prvi plan, ali i konstatujući da je poslednji šampionat na kom su Srbi, Hrvati, Slovenci, Bosanci i Crnogorci nastupili pod jednom zastavom bio Evrobasket 1991. godine…

Divac, Danilović, Đorđević… Kukoč, Rađa Perasović… Osvojili su zlato„, navodi koleginica Gonsales, dodajući da je uprkos svemu što se desilo Balkan ostao uporište košarke na Starom kontinentu.

Zajedno su osvojili peti evropskih zlata, tri svetska i jedno olimpijsko. Takođe, pet evropskih bronzi, tri svetske i tri olimpijske, kao i tri bronze na Evrobasketima, dve na Mundobasketima i jednu na Igrama. Od spomenute 1991. samo su Srbi, zajedno sa Crnogorcima, i Hrvati bili na podijumu. Srbi od tada imaju dva olimpijska srebra, tri evrospke i dve svetske titule, uz još po jedno srebrno sa kontinetalnog i svetskog šampionata„.

Od šest bivših jugoslovenskih republika, četiri selekcije naći će se na jubilarnom 40. Evrobasketu – Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, a autorka članka iznela je svoju idealnu postavu sačinjenu od reprezentativaca svih zemalja.

Getty Images
Getty Images

Plejevi:
Goran Dragić (Slovenija/Majami Hiz)
Miloš Teodosić (Srbija/Los Anđeles Klipers)
Luka Dončić (Slovenija/Real Madrid)

Bekovi:
Bogdan Bogdanović (Srbija/Sakrametno Kings)
Mario Hezonja (Hrvatska/Orlando Medžik)

Krila:
Bojan Bogdanović (Hrvatska/Indijana Pejsers)
Nikola Kalinić (Srbija/Fenerbahče)

Krilni centri:
Dario Šarić (Hrvatska/Filadelfija 76ers)
Nemanja Bjelica (Srbija/Minesota Timbervulvs)
Nikola Vučević (Crna Gora/Orlando Medžik)
Bojan Dubljević (Crna Gora/Valensija)

Centri:
Nikola Jokić (Srbija/Denver Nagets)
Boban Marjanović (Srbija/Detroit Pistons)
Ante Žižić (Hrvatska/Klivlend Kavalirs)
Jusuf Nurkić (Bosna i Hercegovina/Portand Trejlblejers)
Dragan Bender (Hrvatska/Finiks Sans)

Izvor i foto B92

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: