Iskusni strateg od 2002. sa odbojkašicama Srbije postiže istorijske uspehe: Srebro na OI u Riju nam je satisfakcija i motiv da se popnemo na vrh planete

KADA je Zoran Terzić 2002. preuzeo žensku odbojkašku reprezentaciju, nije ni slutio da će 2016. igrati u finalu na Olimpijskim igrama u Riju. Tada je uspeh bio plasman na Evropsko prvenstvo, a sada je žal što su Kineskinje sprečile Maju Ognjenović i drugarice da se domognu zlata.

  • Taj put u poslednjih 15 godina bio je i čudan, i težak, i lak, i lep. Bilo je svega od 2002, ali reprezentacija je rasla iz godine u godine, pravila sve bolje rezultate i na kraju stigla do najvrednijeg trofeja – ističe Terzić.

Kormilar odbojkašica podseća da je u početku osnovni cilj bio da budu prisutini na što više velikih takmičenja.

  • Nismo propustili nijedno evropsko i svetsko prvenstvo ili Olimpijske igre. Ambicije su nam rasle, i normalno je da sada postoji žal što se u Riju nismo domogli zlata – smatra Terzić.

Trofejni strateg se nada da olimpijsko srebro u Riju nije njegova kruna karijere:

  • To je rezultat koji daje satisfakciju za sve one godine, koji motiviše za dalje, da jednog dana budemo na vrhu sveta, što da ne, svetski šampioni ili olimpijski pobednici. Ova medalja je sigurno jedna od najdražih, ali nije jača od zlata na EP 2011. u Beogradu ili naše prve medalje, svetske bronze 2006. u Japanu.

Terzić je ponosan na činjenicu što se njegovo ime dovodi u vezu sa svim medaljama, osim s prvom evropskom 1951. Teško mu je i da kaže da li je verovao da će jednog dana Srbija biti jedna od najjačih selekcija sveta.

VOLERO IZAZOV
TROFEJNI stručnjak je letos preuzeo švajcarski Volero.
– To je specifičan klub, u koji se puno ulaže, u kojem svi imaju fantastične uslove za rad. Ali fale im rezultati, minimum medalja u Ligi šampiona. Želimo da tako nešto napravimo, jer je Volero, ako ništo drugo, ulaganjem u odbojku zaslužio. Uostalom, jedan takav klub je potreban Evropi – ističe Terzić.

  • U početku, želeli smo jedino da napravimo ekipu koja će da predstavlja nešto u evropskim i svetskim okvirima, ali iskreno, malo se ko nadao da će da se osvajaju medalje na Igrama, da ćemo biti među tri najbolje reprezentacije na FIVB listi – priznaje Terzić.

Iskusnom stručnjaku ne pada teško da već godinama vodi klubove i reprezentaciju, bez odmora preko leta. Veruje da će tako biti sve dok bude imao motiva da se dokazuje. Već je počeo i pomdlađivanje reprezentacije, i pomalo mu je žao što će se rastati sa igračicama s kojima je počeo nezaboravnu priču.

  • Tokom godina dolazi do smene generacija. Neki igrači koji su kamen temeljac ove reprezentacije, pre svega mislim na Jelenu Nikolić, polako silaze sa scene. Meni je u neku ruku čudno, da ne kažem teško, da dolazimo u situaciju da će u skorije vreme reprezentacija biti sastavljena od igračica od kojih nijedna nije počela sa mnom. To je dokaz da sam dugo na ovoj funkciji. To je neminovnost, a za mene ambicija više da s novim igračicama napravim isti rezultat.

Za ovih 15 godina, osim blistavih rezultata, bilo je i razočaravajućih. Ipak, Savez je, za razliku od mnogih, pokazao strpljenje i veru u Terzićev rad.

UGOVOR PRAVA STVAR
SELEKTOR će uskoro potpisati i prvi ugovor sa Savezom!
– To je nešto normalno, jer drugačije i ne može da se radi. Iskreno, to što sam radio bez ugovora kod mene nije stvaralo nesigurnost. Jer ne postoji nijedan ugovor na svetu koji će garantovati mesto treneru, ukoliko nema rezultate. Ipak, lepše je kada se ima ugovor, jer postoji osećaj da ti Savez veruje, da se radi na pravi način.

MALO DOBRIH IGRAČICA
DEVOJČICE hrle na odbojku, ali još se nisu pojavili ekstratalenti.

  • Fenomenalno za naš sport jeste to što dosta devojčica trenira odbojku. Opet, malo sam neprijatno iznenađen time što imamo ogroman kvantitet a da mali broj igračica igra za reprezentaciju, što nismo dobili iz Srbije nijednog velikog igrača… Brankica Mihajlović i Tijana Bošković su naše, ali su došle iz Republike Srpske. Videćemo šta će biti od generacija koje dolaze. Nadam se da u budućnosti nećemo imati problema.

NIKOG SE NE ODRIČE
TERZIĆ je poznat i po tome što se ne odriče igračica koje su mu u jednom trenutku okrenule leđa.

  • Ako je određeni igrač potreban selekciji, učiniću sve da igra. Normalno, određene stvari moraju da poštuju. A da li je pre toga izjavila ovo ili ono, to njoj služi na čast, jer ja ne ulazim u to da li igrač ima nešto protiv mene ili ne. Ako trenira, radi, ako zasluži mesto, biće u timu. I moraju da budu svesne da će u timu biti one koje mogu da donesu dobar rezultat – naglašava Terzić.

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »