Zobnatica kod Bačke Topole je najstarija ergela u našoj zemlji. Predstojećeg vikenda organizovaće do sada najspektakularnije trke, sa najvećim nagradnim fondom u istoriji konjičkog sporta u Srbiji.

Gost u Jutarnjem programu RTS-a Aleksandar Radovanović iz Zobnatice otkriba nam koliki je to istorijski nagradni fond predstojećeg vikenda.

„Nagradni fond celog trkačkog dana je negde oko 3,5 miliona dinara, od kega najveći deo oko 2,5 miliona ide za glavnu trku što je do sada u istoriji najveći fond u Srbiji“, rekao je Radovanović.

Da li ćete i ove godine sezonu otvoriti galopskim trkama i koliko grla će biti predstojećeg vikenda na startu i odakle sve stižu?

„Sezona je već otvorena pre tri nedelje. Ove godine ćemo organizovati ukupno 4 trkačka dana. Konjičke igre počinju u subotu od 14 časova. Na programu su 5 kasačkih i 4 galopske trke. Glavna trka dana je Kup Zobnatice koja je pod polroviteljstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata odakle i dolazi nagradni fond. Što se tiče očesnika u glavnoj trci tu praktično startuju najbolji konji iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.“

Konjički sport je izuzetno zahtevan, iziskuje velike finansijske triškove i Aleksandar Radovanović je istakao da kod nas opstaje najviše zahvaljujući velikoj ljubavi vlasnika konja i onih koji se bave tim sportom. Kod nas taj sport nije profitabilna grana kao u nekim delovima zapadne Evrope i za sada izostaju neka sistemska rešenja koja bi ga značajno unapredila.

Govoreno je i o raznovrsnim potencijalima Zobnatice koja trenutni ima ergelu sa 40 grla , kao i o budućim planovima i aktivnostima za popularizaciju i razvoj ergele.

Istaknuti su i veliki turistički potencijali ergele koja postoji od 1779. godine a u okviru koje se nalazi i jedinstven, jedini muzej konjarstva u Srbiji.

Ostavi komentar

Translate »