Život je čudo!

Francuski biciklista Robert Maršand je jedno od čuda francuske i francuskog sporta.

Ovaj vremešni dekica je u svojoj 105. godini uradio nešto što je potpuno zadivljujuće: uspeo je da sat vremena vozi bicikl po kružnoj pisti i postavi novi svetski rekord u konkurenciji stogodišnjaka.

Za mnoge je njegov podvig pravo malo čudo, jer, ponovimo, radi se o osobi rođenoj 1911. godine, i sama činjenica da je i dalje među živima je neverovatna sama po sebi, a to što u 105. godini vozi bicikl i obara rekorde je tek podatak za nevericu.

Maršand je uspeo da za sat vremena pređe 22.5 kilometra na dvotočkašu (najbolji rezultat ikada je 54.5 u vlaništvu Britanca Bredlija Viginsa) što je distanca koja bi bila “nemoguća misija” i za daleko mlađe rekreativce.

Sa poslednjim minutima vožnje, više stotina navijača na tribinama ovacijama je pratilo superdeku.

Mogao sam i bolje – nije do kraja bio zadovoljan junak ove priče, kada je video distancu koju je prešao.

Noge me uopšte ne bole. Ruke da, ali to je od reume. Moram priznati da nisam u tako dobroj formi kao što sam bio pre nekoliko godina. Ovde nisam došao da postanem šampiona, ovde sam da dokažem da i u 105. godini čovek može da vozi bicikl.

Foto: Tanjug/Ap

Foto: Tanjug/Ap

Maršandov život je jedan od onih o kom se može napisati uzbudljiva knjiga.

Ukratko, rođen je 26. novembra 1911. godine. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zarobljenik, radio je kao vozač u Venecueli i kao drvoseča u Kanadi.

Kondiciju i vitalnost održava redovnim unosom voća, povrća i samo malo mesa i još manje kafe. Naravno, neizostavan deo njegove svakodnevice je bicikl. U stanu ima instaliran sobni bicikl i sat vremena minimum provodi na njemu.

Pored biciklizma, bavio se gimnastikom i boksom.

(Telegraf.rs)

Ostavi komentar

Translate »