REKORDER FUDBALSKE SRBIJE: Dve decenije na istoj klupi… Voli da gleda Murinja, a uzor mu je Meseldžija

Saša Kaurin je od februara 1996. trener Mladosti iz Banatskog Despotovca, poslednje četiri i predsednik kluba

U našem fudbalu se treneri menjaju „kao košulje”, od najnižeg do elitnog ranga. Rezultat je „zakon”, kad ga nema, trener je kriv. Naravno, ili na sreću, ima i izuzetaka.

Saša Kaurin (44) je trener Mladosti iz Banatskog Despotovca od februara 1996. Klub se decenijama takmiči u zrenjaninskoj PFL i sa ovim fudbalskim entuzijastom, mnogi u banatskoj ravnici, i šire, poistovećuju klub. Kad kažu Kaurin, misle na Mladost, i obrnuto.

– Igrao sam za Mladost, bio dobar vezista, proricali su da mogu nešto da uraditm. Marta 1995, na utakmici u Radojevu, povredio sam koleno. Bilo je ozbiljno i sa nepune 23, završio sam karijeru. Februara naredne godine, tadašnji predsednik kluba, Đorđe Kontić, postavio me za trenera prve ekipe – ističe junak fudbalske priče.

Uživa veliko poverenje, ne samo igrača i sportskih ljudi, već i meštana. I, nije samo trener Mladosti.

– Poslednje četiri godine sam i predsednik, drugi nisu hteli, rekli da bi najbolje bilo da vodim i klub. Ranije sam, punu deceniju, uz posao trenera, bio, istovremeno i ekonom. Održavao teren, crtao linije, vodio računa o opremi, prostorijama, da ne nabrajam.

Na opasku da je teško spojiti posao trenera i predsednika , Saša Kaurin, čovek ogromnog fudbalskog entuzijazma i znanja, čestitosti i i čvrstih karakternih crta, nije dao da se zbuni.

– Nisam sam u klubu, tu su članovi Upravnog odbora, njima polažem račune, oni su me birali. Sa mnom je uvek Boško Ivić, predstavnik na utakmicama, pa doktor Miroslav Drakulić, u radu pomažu mi Borislav Kocić, LJiljana Savković, Koviljko Marković, Marko Musić, Danilo Tešić. Znam kako klub diše, šta treba i na koga se mogu osloniti. Bivši predsednici, na žalost, pokojni, Dragan Stojanović i Tode Đukić, mnogo su mi pomogli i zahvaljujući njihovom velikom naporu, uspeli smo da sagradimo sportski centar sa svlačionicama.

Kaurin je puki amater. LJubav prema fudbalu i klubu jača je od bilo kakvih para.

– Kad sam,  prihvatio da budem i ekonom, za taj posao sam bio plaćen, kao trener nikad, ni ranije ni sada. Zaposlen sam u AD „Banatski Despotovac”, radim na uglednom poljoprivrednom imanju i fudbal je moja strast, život i način življenja, nešto bez čega ne mogu.

Poslednju 21 godinu, samo jednu sezonu, nisu bili članovi Područja.

– Punih 38 sezona smo članovi PFL i po tome smo rekorderi u zrenjaninskom Području. Osvajali smo opštinski Kup 2004 i ove godine, a 2006 igrali baraž za Vojvođansku ligu. Izgubili smo od Doline iz Padine i kasnije su stigli do prve lige. Mladost je iznedrila niz asova, Dušan Gavranić, Dragan Vavan, Zoran Srdić su igrali u Proleteru, Dragan Krčmar u kulskom Hajduku, sad je Mile Savković u subotičkom Spartaku, nekad je Dušan Vrakela, bio sjajan igrač u više klubova, kasnije poznati fudbalski radnik…

Dodaje da voli da gleda ekipe Portugalca Žozea Murinja, ali je uzora našao u familiji.

– Nikola Meseldžija, trener srpskoligaške Sloge iz Temerina mi je brat od ujaka. U stalnom smo kontaktu, viđamo se, svaki savet je dragocen, razmenjujemo iskustva. Od igrača tražim da su odgovorni i disciplinovani, da znaju šta hoće na terenu i da greška ne znači potop. Uvek težimo ka nadigravanju i fudbal je za mene uvek igra.

Kaže da je finansijska stabilnost i plasman u sredini tabele, uz afirmaciju mladih igrača, cilj ovogodišnje trke. Uz to, dodaje da su mlađi, braća Slobodan i Miloš Topalović, Aleksandar Mitrović, Mirko Krstović, već nosioci igre i da, uz iskusne, Iliju Mitrića, Bojana Topalovića, Nemanju Gavranića, Petra Rajlića, Slobodana Studena, Nenada Radulovića, Marka Miškovai prvog strelca Lige, Slađana Novkovića, čine kostur tima, da su uz njih i Igor Kiš, Miloš Smiljanić, Srđan Ninković, Anđelko i Jovo Mijatović, Ognjen Krivošija, Nikola Meseldžija…

– Uvek bi za svoje igrače sve dao, verujem i oni za mene i svi su mi isti. Setih se, stariji brat Igor , bio je odličan igrač i u drugim klubovima, a u Mladosti osam sezona bio sam mu trener. Nije bilo privilegija, imao je isti tretman kao i ostali. Ponosan sam što je ovaj tim, poslednje dve sezone, bio prvi u fer pleju prvenstva.

Ništa bez prijatelja

Kaurin ističe da klub ima dosta prijatelja, Despotovčana, koji žive izvan mesta i pomažu.

Mladost pomaže i Milojko Erić, vlasnik AD „Banatski Despotovac”, veliki privrednik i zaljubljenik u fudbal. Zahvaljujući njemu, neverovatnoj energiji i posvećenošću, FK Odžaci su se plasirali u Prvu ligu. Navijamo da ostvare dobre rezultate i ciljeve – veli Saša Kaurin.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: