Ne postoji teoretska šansa da mi čaršija sastavlja tim

Neću da mi menadžeri, čaršija i polusvet sastavljaju tim

Slavoljub Muslin, od ponedeljka i zvanično bivši selektor selekcije Srbije, nalazi se u Francuskoj odakle je, za „Večernje novosti“, govorio o razlozima zbog čega neće voditi „orlove“ na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Činjenica je da izabrani tim Srbije nije oduševljavao tokom kvalifikacija – ali kada to pa jeste, upitaće se sa pravom neko. Na drugoj strani, veoma retko igra velika takmičenja, a ovoga puta je izborio plasman na Svetsko prvenstvo, najveće od svih velikih takmičenja, i to kao prvoplasirana ekipa u svojoj grupi (teškoj, srednje teškoj ili lakoj, bespredmetno je o tome diskutovati).
Međutim, Slavoljub Muslin neće nastaviti put sa igračima uz koje je proveo prethodnih 18 meseci. Zašto?

Ja sam svoj zadatak ispunio. Srbija ide na Mundijal kao prva u grupi. Podsećam da su mnogi za našu ekipu govorili da su u njoj gubitnici, iako su neki od igrača u prošlim kvalifikacijama za EP u Francuskoj bili nešto mlađi i igrali u mnogo boljim klubovima. Zatim, konstantno se pominje da smo igrali u slaboj grupi. Podsećam da sam Srbiju preuzeo u maju prošle godine, kada je ona bila 56. na Fifa rang-listi„, rekao je Muslin za „Novosti„.

Srbija je, smatra čaršija, ili barem deo novinara ističe da to smatra čaršija, igrala slabije u drugom delu kvalifikacija. Posebno, recimo, u poslednjem meču protiv Gruzije, inače odlučujućem za plasman.

Podsećam da je Srbija jedina selekcija u grupi koja je oba puta pobedila taj tim. Gruzija je uzimala bodove Austriji u Beču, Velsu u Kardifu i Ircima u Tbilisiju. Podsećam i da je Francuska pred kraj kvalifikacija izborila plasman u Rusiju tesnom pobedom nad Belorusijom, a da su u pretposlednjem kolu sa onakvim timom igrali samo 0:0 sa Luksemburgom kod kuće„, dodao je Muslin.

U Srbiji se bivšem selektoru spočitava i odabir formacije (gotovo da je nemoguće odlučiti se odakle početi sa objašnjavanjem koliko je ovo banalno i besmisleno). Slavoljub Muslin je pokušao…

U fudbalu ne postoji dobar ili loš sistem, već samo onaj koji donosi rezultate. Činjenica da smo u kvalifikacijama davali u proseku dva gola po meču dovoljno govori o našem sistemu. Tri napadača su nam bila više nego produktivna„, rekao je Muslin.

Sergej Milinković-Savić, smatraju uticajni novinari u Italiji, jeste najkompletniji vezni igrač Serije A, najkompletniji koji je igrao u elitnom rangu italijanskog fudbala još od odlaska Pola Pogbe u Mančester junajted. Zašto nije igrao za Srbiju?

Menadžer Milinković-Savića (Mateja Kežman) vodi u žutoj štampi hajku protiv mene. Nalazio je za sagovornike neke bivše fudbalere da tvrde kako Sergej mora da igra. Tog menadžera možda nekako i razumem, jer želi da zaradi velike pare na Sergejevom transferu. Ja i danas tvrdim da je Milinković-Savić dobar igrač, ali je kod mene prednost imao Tadić, koji je u poslednjim kvalifikacijama bio treći najproduktivniji evropski igrač„, objasnio je Muslin.

Srbija je zemlja šest miliona selektora, ali najveći broj njih svoje mišljenje iznosi u krugu prijatelja, na ulici, možda u kafiću. Veoma su retki oni koji to rade direktno, sa jasnom željom da utiču na volju selektora. Ali ih ima…

Nikada u karijeri nisam dozvolio tako nešto i nikada se to neće dogoditi. Ne postoji teoretska šansa da mi menadžeri, čaršija i polusvet sastavljaju tim„, zaključio je Muslin, koji je naposletku čestitao igračima na zajedničkom uspehu i poželeo im sreću u Rusiji.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: