KOKEZA „ČISTI“ SRPSKI FUDBAL: Kaznićemo sve koji učestvuju u nameštanju! Razmišljamo o smanjenju lige

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza najavio je formiranje etičkog suda, koji bi trebalo da pomogne u borbi za što „čistije“ takmičenje u ligama, kao i da se planira promena formata Superlige

  • Imamo situaciju u Prvoj ligi Srbiji gde postoji klan od tri kluba. Klub A igra sa klubom B, pusti ga da pobedi. Klub B igra sa klubom C i pusti ga da pobedi. Klub C igra sa klubom A i pusti ga da pobedi. Tako sva tri kluba imaju sigurna tri boda u dve utakmice. Trokružni sistem „tri za tri“. Mislim da postoje dve ovakve grupe, što je bezmalo pola lige. Naš zakon kaže sledeće: ako igraju primera radi Radnički Niš i Radnik iz Surdulice, a onda ljudi iz Radnika javno kažu da su pustili Radnički, ali da to nije krivično delo zato što nisu dobili novac! To je smešno! – kazao je za Srpski telegraf predsednik FSS Slaviša Kokeza.
    Kokeza najavljuje rešenja koja bi mogla da stanu u kraj nameštanjima rezultata

  • Formirali smo Etičku komisiju, njen istražni deo, a formiraćemo i sud sa velikim ingerencijama. Etička komisija po Statutu ne mora da ima mnoštvo dokaza. Ne bi bio lov na veštice, ali biće sankcionisani svi koji učestvuju u nečasnim radnjama. Kako, odlučiće Komisija! Dok ne počnemo da sankcionišemo, oni će smatrati da je sve što rade normalna stvar!

Što se tiče „čudnih rezultata“ u našoj elitnoj ligi, Superligi Srbije, Kokeza tvrdi da je situacija bolja.

  • Nemamo informacije da je neko nekoga pustio. Da li mislim da je bilo čudnih rezultata? Mislim da jeste, ali otkad smo kaznili Spartak, znatno se proredilo. Bez sankcije, nikom ništa.

O već najavljenim promenama u formatu i načinu funkcionisanja Superlige Srbije, Kokeza je rekao:

  • Razmišljamo i o smanjenju lige. U najvećem broju zemalja sličnim nama prva liga ima 12 klubova, ili 14. Možda ostane i 16 klubova, ali bez deljenja bodova. U naredna dva meseca razgovoraćemo sa predstavincima svih 16 ekipa, pa ćemo doneti najbolje rešenje. Novina je svakako da će oni koji se takmiče u Superligi morati da deponuju 50.000 ili 100.000 evra, to ćemo još videti. Biće to od sezone 2018/19. Ko nije u stanju da se izbori sa tim, tu su niže lige…
    Huliganisam je već hronični problem, a Kokeza ističe da su sankcije za huligane premale.
  • U Engleskoj Savez je sa sudstvom i policijom napravio dobar zakon i sada više nema huligana na tribinama koje nisu „zaštićene “ ogradama od terena. Zna se koja je zatvorska kazna za ulazak na teren, dok je kod nas situacija sasvim obrnuta, potpuni apsurd. Huligani izađu iz zatvora posle pet do 10 dana i postaju heroji i vođe navijača. Kod nas su sankcije minimalne, ali treba napraviti razliku jer nije svaki navijač na južnoj ili severnoj tribini huligan. Imali smo situaciju u Novom Pazaru da je navijač izvadio pištolj na igrača. Zamislite! On mora da bude u zatvoru, a ne da se slučaj razvlači pet godina. Kad imate presudu posle mesec dana, razmišljaće i huligani! – istako je predsednik FSS.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: