Istorijski sporazum Fife i Fifproa

Istorijski dogovor Fife i Fifproa: Fudbaleri kojima plata kasni dva meseca mogu da napuste klub!

Juče je u Cirihu potpisan, reklo bi se, istorijski sporazum između Svetske fudbalske organizacije Fifa i sindikata profesionalnih fudbalera Fifpro, sa ciljem osnaživanja saradnje i unapređenja rukovođenja profesionalnim fudbalom u svetu, a čiji je najzanimljiviji deo onaj koji fudbalerima daje za pravo da napuste klub ukoliko dva meseca ne prime platu.

Čini se da je ovo možda i najznačajniji fudbalski sporazum još od čuvenog „Bosmanovog pravila“ iz 1995. godine.

Najvažnija odluka ovog dogovora je nova mogućnost data fudbalerima da raskinu ugovor sa klubom ukoliko im lata kasni više od dva meseca. 

Takođe, mogu da odu i ako su žrtve uvredljivog ponašanja predstavnika kluba.

„Ovo je važan korak u poboljšanju globalnog upravljanja profesionalnim fudbalom“, rekao je predsednik Fife Đani Infantino i dodao:

„Imali smo komplikovane pregovore sa ključnim interesnim stranama ovog sporta i svako je morao da napravi neke kompromise, ali na kraju dana ovaj sporazum je od koristi za sve i pobednik je fudbal.“

Potpisan sporazum

Potpisan sporazum

„Ovo uzajamno razumevanje pomoglo je da se pokrenu najveće promene u pravilima fudbalskih transfera još od 2001. godine. Dok klubovi u najbogatijim ligama gotovo uvek dobro tretiraju igrače, postoje i one lige u kojima se radna prava fudbalera rutinski ignorišu. Ova pravila pomoći će da se 60.000 igrača koje predstavlja Fifpro zaštite od nepravičnog tretmana“, rekao je predsednik Fifproa Filip Pjat.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: