Dobar žreb za reprezentaciju Srbije

Reprezentacija Srbije igra sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u Grupi E na Svetskom prvenstvu, zajedno sa izabranim timovima Brazila, Švajcarske i Kostarike.

Na početku ceremonije okupljenima u koncertnoj dvorani palate Kremlj obratili su se predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i Đani Infantino, predsednik Međunarodne fudbalske asocijacije.

„Rusija ima strast za fudbal i imala je mnogo izvanrednih igrača tokom mnogih generacija“, podsetio je Putin.

„Najdragoceniji trofej u sportu osvojiće tim koji bude najborbeniji. Želeo bih da poželim uspeh svim timovima i pozvao bih sve navijače, iz celog sveta, da dođu u Rusiju i uživaju u turniru i najboljem fudbalu“.

Đani Infantino, koji ima poseban pedigre kada su u pitanju žrebanja (još iz vremena kada je bio deo Uefa administracije), prvo se zahvalio ruskom narodu „koji je naporno radio da bi organizovao ovaj turnir“.

„Jedanaest gradova domaćina je uradilo sjajan posao, zaista nas očekuje spektakl“, rekao je Infantino.

Žreb je otpočeo odbrojavanjem ruskih astronauta sa Međunaradne svemirske stanice.
Miroslav Klose, najbolji strelac u istoriji završnih turnira (Žist Fonten je 1958. godine u Švedskoj postigao najviše golova tokom jednog turnira), izneo je trofej na podijum – trofej koji je opsesija onih najboljih, tiha čežnja svih ostalih selekcija sveta.

„Ne mogu rečima da opišem šta znači osvojiti Svetsko prvenstvo. Svako ko igra fudbal sanja o tome“, rekao je Klose, čije su reči pratile plesne izvedbe, kao i promotivni spot koji nas je simultano vodio kroz istoriju 20 inkarnacija Svetskih prvenstava i najavio ono što nas očekuje na 11 predivnih stadiona u Rusiji (vašoj pažnji posebno bismo preporučili renovirani Lužnjiki, kao i nove stadione u Sočiju i Jekaterinburgu).

Osam asistenata na žrebu, svaki zadužen za po jednu grupu, bili su Loran Blan, Gordon Benks, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Dijego Maradona, Karles Pujol i 91-godišnji Nikita Simonjan, nekadašnji reprezentativac Sovjetskog Saveza i fudbaler moskovskog Spartaka i Ararata iz Jerevena.

S obzirom da je poludirigovani žreb bio koncipiran po uobičajenoj 1-2-3-4 metrici, odnosno timovi su izvlačeni tako da su redom pražnjeni šeširi, znali smo da će Srbija svoje protivnike dobiti u poslednjem delu zvaničnog izvlačenja.

Odmah je bilo poznato da „orlovi“ neće u grupu B, pošto su u njoj izvučeni Portugalija i Španija. Grupa G je takođe „otpala“, jer je u nju, pored nosioca Belgije, ušetali Englezi.
Tokom izvlačenja trećeg šešira postalo je poznato da Srbija neće igrati ni u grupi C, gde se Francuskoj i Peruu priključila Danska. Grupa je potom ostala nedostupna Srbiji, pošto je tim iz trećeg šešira bio Island, a tu je već, uz nosioca Argentinu, bila Hrvatska. Izvlačenje Švedske u Grupu F, zajedno sa Nemačkom i Meksikom, značilo da je je Srbija mogla samo u grupe A, E i H.

Saudijska Arabija je otišla u grupu A, što je značilo i da će otvoriti Mundijal mečom sa Rusijom.

Odmah potom i trenutak koji smo svi čekali – Fabio Kanavaro je izvukao kuglicu sa imenom Srbije, koja je otišla, po sili pravila, u grupu E, sa Brazilom (preporođenim sa selektorom Titeom), Kostarikom (četvrtfinalistom na prethodnom Mundijalu) i Švajcarskom (ekipom koja je na Svetsko prvenstvo došla posle devet pobeda u kvalifikacijama).

Prvi protivnik našeg tima biće Kostarika, a meč se igra 17. juna u Samari. U drugom kolu igramo sa Švajcarskom u Kalinjingradu, a u poslednjem kolu na programu je duel sa Brazilom na stadionu moskovskog Spartaka.

Izvor RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: