Valentino Rosi još uvek u sedlu

Rosi – Verujem u ovu ekipu i da ćemo dogodine biti bolji – Moto GP šampionat tek što je završen, ali pripreme za sledeću sezonu već počele.

ŠAampionat sveta u motociklizmu je završen posle izuzetno uzbudljive sezone u kojoj je do četvrte krune u Moto GP klasi stigao Španac Mark Markez, posle pravog trilera u posledoj trci sezone.
Čovek koji ima najviše navijača na planeti, nenadmašni italijanski mag na dva točka Valentino Rosi, vozeći Jamahu, posle sjajnog starta u šampionatu i veoma blede završnice (računajući i lom noge na dva mesta) završio je nadmetanje tek kao peti, jer ga je na odjavi takmičnja u Valensiji, pretekao Dani Pedrosa koji je, pobedivši na usijanoj pisti Rikardo Tormo, sakupio 210 poena, dok je Rosi stigao do svega 208.

Tako je Rosi, i posle ove sezone, ostao „dužan“ armiji svojih navijača desetu krunu!

– Dao sam sve od sebe u šampionatu. Bilo je nekoliko mojih grešaka, negde nismo bili spremni da pariramo ni Hondi, ni Dukatiju. Ali verujem u ovu ekipu i mislim da ćemo sledeće godine biti bolji – kratko je ocenio popularni Doktor minulu sezonu.

Trenutno su u toku testiranja na stazi u Valenisji, i Rosi je, ponovo pao… Srećom, bez posledica.

– To je sastavni deo ovog sporta – rekao je kroz osmeh Rosi, koji je vozio „mašinu 2016“.

Nema sumnje da će Jamaha učiniti sve da njen tandem Maverik Vinjales i Valentino Rosi ponovo budu u vrhu.

Ipak, nije zgoreg podsetiti na neke činjenice. Naime, Valentino Rosi je ubedljivo najstariji aktivni vozač u šampionatu – rođen je 16. februara 1979, što znači da će naredne sezone startovati sa 39 godina!

Cilj je kao i uvek, a to ne samo da kaže Rosi, već i očekuje ogromni broj navijača koji širom planete na tribinama svih pista zakrili nebo žutim zastavama sa brojem 46, deseta titula. Rosi ima jednu titulu u klasi do 125 kubika osvojenu davne 1997. Jednu je osvojio i u klasi 250 ccm – 1999!

Prelaskom u najjaču, tada klasu 500, Rosi je ispisao jedne od najsvetlijih stranica istorije motociklizma. I nanizao sedam titula! Od 2001. do 2005, pa zatim 2008. i 2009.

I to u kakvom stilu! Fajterski! Startovao je na 301 trci „kraljevske klase“, pobedio je 89 puta, 54 trke je startovao sa pol-pozicije, a na podijum se peo 190 puta!

Čak 75 puta je izvezao najbrži krug na trci. Ukupno Rosi je osvojio devet titula, vozio je 361 trku u svetskom šampionatu. Pobedio je neverovatnih 115 puta. Čak 226 puta je bio na podijumu, a pol-pozicije je osvajao, u sve tri klase, ukupno 64 puta.

NEDOSTIŽNI ĐAKOMO AGOSTINI

Ispred Doktora, na večnoj rang-listi je samo čuveni Italijan Đakomo Agostini. On je 15 puta bio svetski prvak. Osam puta u klasi 500 i sedam puta u 350 kubika. Pobedio je 122 puta, 159 puta je bio na podijumu, a zanimljivo je da je osvojio samo devet pol-pozicija! Zato je nedostiižan i po broju najbržih krugova – 117.


BROJKE

* 9 TITULA IMA NENADMAŠNI ROSI
* 89 POBEDA JE NANIZAO U „KRALjEVSKOJ KLASI“
* 1979.GODINE JE ROĐEN POPULARNI DOKTOR

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: