Evropska kuća fudbala (UEFA) objavila je večnu tabelu, ili ako vam je draže spisak najuspešnijih klubova u Ligi šampiona od njenog postanka do završetka prošle sezone, dakle, zaključno sa finalom na San Siru!

Kako neki uspešni klubovi iz prošlosti ne bi bili u podređenom položaju – mada svakako jesu, s obzirom na broj utakmica koji se igra danas i ono kako je bilo nekada – UEFA je odlučila da svaku pobedu nagradi sa dva boda, a remi sa jednim. Takođe, ono što nikako ne ide uspešnima iz prošlog veka jeste činjenica da se sada igra mnogo veći broj mečeva u kvalifikacijama koji donose bodove, pa su neki uslovno rečeno manji klubovi pretekli nekadašnje velikane.

Kada su u pitanju naše ekipe Crvena zvezda i Partizan su u vrhu. Crveno-beli zahvaljujući staroj slavi, a crno-beli zahvaljujući silnim utakmicama upravo u kvalifikacijama poslednjih godina. Zvezda na večnoj tabeli tako zauzima 26. poziciju, dok je Partizan 36.

Od srpskih klubova na listi su mesto pronašli još samo Vojvodina (187) i Obilić (282 ).

Kada su u pitanju najuspešniji tu dileme nije bilo – broj jedan je svakako Real Madrid koji je iz daleko najviše učešće sakupio najviše bodova. Iza španskog velikana poređali su se sledećim redoslednom: Bajern, Barselona, Mančester Junajted, Milan, Juventus, Benfika, Porto, Liverpul, Arsenal…

Kompletnu tabelu možete da pogledate i OVDE.

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »