Uefa bi podržala britansku kandidaturu za SP 2030.

Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin rekao je da bi kandidatura Velike Britanije ili Engleske za domaćina Svetskog prvenstva 2030. godine bila „snažno podržana“ i da organizacija tog turnira neće biti prodata zemlji koja je spremna najviše da plati.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, Vivo je postala treća kompanija iz Kine sponzor Međunarodne fudbalske federacije, zbog čega se spekuliše da bi Kina mogla da se kandiduje za domaćina Mundijala 2030. godine. To bi, međutim, išlo protiv pravila Fife o kontinentalnoj rotaciji, pošto će se Svetsko prvenstvo 2022. godine održati u Kataru.Čeferin je rekao da se pravila „ne mogu menjati samo zbog velikih sponzora“.

„Vreme je za nas (iz Evrope) da budemo domaćini Svetskog prvenstva 2030. godine. Ne mogu da kažem koja evropska zemlja će se kandidovati, ali ne možemo samo prodati Svetsko prvenstvo onima koji žele najviše da plate“, rekao je Čeferin za BBC.

Upitan o kineskom komercijalnom uticaju na Fifu, Čeferin je rekao da ne želi da govori samo o Kini, već da je najvažnije da domaćin Mundijala bude zemlja koja ima najbolju ponudu.

Rusija će 2018. godine biti domaćin Svetskog prvenstva, što znači da bi jedna evropska zemlja mogla da organizuje turnir 2030. godine.

Predsednik Uefa naveo je da bi englesku ili britansku ponudu svi podržali.
„To mora da bude odluka ne samo Fudbalskog saveza, nego vlade i svih ostalih. Ali, oni zaslužuju da budu domaćini Mundijala u bliskoj budućnosti. Oni su sposobni da organizuju Svetsko prvenstvo, u to sam siguran. Ako odluče, mi ćemo ih snažno podržati“, dodao je Čeferin.

Finale Lige šampiona između Real Madrida i Juventusa igralo se sinoć u Kardifu.

„To je fantastično iskustvo za Kardif i veoma je važno za razvoj fudbala. Vels je napravio fantastične rezultate na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, imaju jedne od najboljih igrača na svetu, za malu zemlju to je fantastičan rezultat“, rekao je Čeferin.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: