TUŽNA ISPOVEST ZVEZDINOG TRENERA: Moj voljeni klub se gasi, sramota je šta rade!

Na videlo izlaze nova negativna dešavanja u srpskom sportu, tačnije, u jednom od najvećih sportskih kolektiva u Srbiji, pa i Evropi.

Sportsko društvo Crvena zvezda vrlo lako moglo bi da izgubi jednog od klubova-mezimaca, usled lošeg i nesistematičnog rada čelnih ljudi.

Fudbal i košarka apsolutni su vladari sportske scene u Srbiji, ali neki drugi sportovi u mnogo većoj meri donose medalje i šampione klubovima.

Jedan od njih u Crvenoj zvezdi je Plivački klub koji je u poslednje vreme učinio sve da masovne uspehe i odličja poništi neodgovornim i sramnim odnosom prema tvorcima tih radosti. Pre svih kod mladih nada srpskog plivanja.

Barem tako tvrdi jedan od velikih Zvezdaša i sada već bivših trenera Plivačkog kluba Crvena zvezda, Ivan Srdanov, koji je poželeo da otvori dušu i iznese sve ono što mu je bilo na srcu prethodnih meseci, koliko traje tortura pre njemu od strane funkcionera nekada uspešnog kluba.

– Moram da kažem, Crvena Zvezda se 2011. godine, kada sam došao, pokazala kao klub koji je na putu da opet bude u vrhu, s obzirom da je bila ugašena od 2007. do 2010. Dobijao sam ne tako mali novac da kupim ozbiljnu opremu i kupaće kostime za decu, a dolazilo je mnogo talentovanih i dobrih plivača, išlo se na redovne pripreme, atmosfera je bila na nivou. Međutim, sve se promenilo, gotovo preko noći – počeo je priču za HotSport, bivši trener PK Crvena zvezda, Ivan Srdanov.

intervju Hajde da krenemo od početka? Kada je sve počelo da se menja i crveno-beli plivački brod počeo da tone?

– Krah Crvene zvezde je krenuo onog trenutka kada je predsednik Dejan Stamatović počeo da se meša u rad trenerima, da on drži treninge i pokazuje deci tehniku plivanja, taktiku, itd. Da se zapostavljaju sva deca da bi se gurao samo predsednikov sin, koji nažalost pliva sve lošije iz takmičenja u takmičenje, jer je mlad i ne može da izdrži svakodnevni pritisak koji mu otac nameće – otkrio je Srdanov i bez podpitanja nastavio da obrazlaže svoj gnev:

– U aprilu mesecu je održan sastanak kom su prisustvovali svi treneri, ali su pojedinačno razgovarali sa predsednikom kluba i dvojicom članova Upravnog odbora. Povod je bio alarmantno stanje i opste nezadovoljstvo svih trenera jer niko od nas nije dobio platu pet do sedam meseci. Klub nam ponudio modus po kojem ćemo dobijati do kraja sezone redovne plate uz to da će nam dugovanja biti polako isplaćivana do kraja sezone (jula) ili eventualno do septembra, oktobra. Svi treneri su to prihvatili i, naravno, kao i nebrojano puta do tada bili izigrani. Dobili smo platu još sledećeg meseca, a kasnije kao po starom dobrom običaju nismo. Opravdanja su bila da nećemo više raditi jer nemamo za osnovne stvari (troskove do bazena, hranu…)

Inače, Ivan Srdanov je trener koji je sa svojim omladincima u Podgorici imao jedan od najboljih plivačkih vikenda u sezoni, ali i bio meta napada huligana iz navijačke grupe ’Varvari’.

To je bila, kako sam kaže, prekretnica da napusti klub. Ali ne zbog samog napada na njega, već zbog reakcije i zlonamerne laži od strane predsednika.

– Na to isto takmičenje je došao predsednik sa svojim sinom (koji je član Plivačkog kluba Crvena Zvezda i nije putovao sa ekipom nego je dosao sa ocem) i ni jednog trenutka se nije osetilo, niti videlo da on pripada istom klubu kao moji plivači i ja. Nakon napada huligana na mene, predsednik navodno nije mogao da me dobije na mobilni telefon i nije se udostojio da dođe kolima do naseg odmaralista da vide kako smo deca i ja, da li je neko povredjen i sta se desilo, iako mu je kolima trebalo svega dva minuta za to.

Kap koja je prelila čašu desila se kada sam se vratio u Beograd sa decom dobio sam email sa krajnje za mene šokantnim i neverovatnim pitanjem:

’Da li sam se ja vratio privatno sa jednim roditeljem iz Podgorice i ostavio decu sama da se vracaju za Beograd?!’

Samo ne znam posle sve što se desilo tamo kakav bi ja bio pre svega čovek, a zatim i trener da ostavim decu same da se vraćaju posle svega što se desilo u Podgorici – pita se mladi plivački stručnjak.

Ivan je sam nastavio da niže kritike na račun rukovodstva kluba i razloge zbog kojih je Crvena zvezda ponovo, po treći put, pred gašenjem!

– Crvena Zvezda je od 2011. godine brojala veliki broj potencijalnih vrhunskih plivača (preko 30 plivača) koju su sada glavni plivači u klubovima kao što su Partizan, 11. April, Barakuda, Vojvodina… Crvena Zvezda je sezonu 2014/2015 završila sa 21 prvotimcem, dok je sezonu 2015/2016 počela i završila samo samo PET prvotimaca!? Tako je ovih 16 prvotimaca pojačalo pomenute protivničke klubove. Razlog tome, sigurno nisu treneri.

Sećamo se i incidenata na prvom mitingu Crvene zvezde koji je održan ove godine.

– Ne jedan, već dva na koja ću ovom prilikom podsetiti. Nakon štafete je došlo do koškanja dva prvotimca gde se sve završilo samo na tome, ali je klub zahtevao da se kazni samo jedan od njih dvojice! I to plivač koji nije trebalo da bude kažnjen, mislim da se razumemo o kome se radi. Iako ni sada nijednu ružnu reč nemam da kažem o njemu jer je izuzetno vaspitan i dobar momak.

Tu nije bilo kraju skandala na Zvezdinom mitingu, drugi je bio još teži.

– Na pomenutom mitingu se desilo nešto nezapamćeno u istoriji plivanja – uzimanje startnine za takmičenje deci koju nastupaju za Zvezdu?! Taj pojam je još uvek nesto nezabeleženo u našem sportu.

Ivan Srdanov od nedavno radi u klubu Novi Beograd 011 koji ga je primio ’kao svog’ i oberučke prihvatio njegove kvalitete. U pitanju je klub koji je nov na plivačkom nebu Srbije i još uvek nema takmičarskih ekipa, ali je i to u planu da se uvede od januara 2017. godine.

Jasno je, Ivan Srdanov biće jedan od predvodnika novih zvezda plivanja u Srbiji. Ali to nije njegova najveća želja. Ona je nešto drugačija i iz ove perspektive tužnija.

– Iskreno i od srca se nadam da ću dosanjati svoj san i jednog dana biti prvi trener Crvene zvezde – zaključio je dosta emotivno razgovor za HotSport, plivački trener Ivan Srdanov.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: