Sve više sjajnih košarkaša prihvata ponude iz najmnogoljudnije zemlje na svetu: Kina zlatni rudnik

Ponude iz Kine najbolje – Letnju sezonu selidbi otvorio Raduljica. Pored srpskog reprezentativca ugovore potpisali Džekson, Skola, Burusis…

DONEDAVNO je samo NBA „krnjila“ kvalitet košarke u Evropi, odvlačeći, za ogroman novac, većinu od najboljih igrača sa Starog kontinenta. Međutim, iz godine u godinu se povećava kvalitativan odliv ka Dalekom istoku. (Pre)bogati vlasnici kineskih klubiva ne žale novac kako bi privukli ne samo nekadašnje NBA zvezde koje su (odavno) prešle zenit, već se sve više koncentrišu i na istinske asove evropske košarke.

Iako je tek nedavno podignuta rampa za prelazni rok u kineskoj eliti, u KBA su već sedam velikih imena koja su ostavila značajan trag na Starom kontinentu.

Letnju sezonu selidbi otvorio je srpski reprezentativac, svetski i olimpijski vicešampion, Miroslav Raduljica koji je potpisao za „zmajeve“ iz Đangsua. Nedugo posle njega kofere je spakovao i Edvin Džekson. Francuski reprezentativac i prošle sezone najbolji strelac ACB lige, umesto NBA i ponuda pojedinih evroligaša, opredelio se za „južne tigrove“ iz Guangdonga koji će mu platiti više od milion dolara za sezonu.

Amerikanac Kajl Fog je jedan od najzaslužnijih što se Unikaha posle jedne sezone vratila u Evroligu, odlučio je da ne učestvuje u toj povratničkoj sezoni, već je izabrao avionsku kartu za Guangžu kako bi postao „lav“, za 2 miliona dolara po sezoni.

U Evroligi, bar naredne godine, neće biti ni njegovog sunarodnika Arona Džeksona. Posle pet godina u CSKA, s kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti, Amerikanac je spakovao kofere. Kada se činilo da bi mogao da ih raspakuje u nekom od gradova na Mediteranu sa evroligaškom ulaznicom, uputio se ka Pekingu gde ga željno očekuju da obuče dres „patki“, za 2,2 miliona dolara po sezoni.

Nadali su se u Vitoriji da bi Luis Skola, jedan od legendarnih Argentinaca koji su proslavili Baskoniju, posle završene desetogodišnje NBA plovidbe mogao da se usidri u Baskiju i tu sačeka penzionerske dane. Međutim „bezobrazna“ ponuda „hrabrih zmajeva“ iz Šansija je promenila njegove planove.

I Joanis Burusis je imao želju da, posle neverovatne sezone u Baskoniji, dočeka penzinerski ček kod kuće, u Atini, potpisavši višegodišnji ugovor s Panatinaikosom. Međutim, prošla godina nije bila nezaboravna za njega i „zelene“, pa je i on odlučio da posle čak 16 sezona, bar za sada, stavi tačku na igranje za evrolihaške klubove i ode u Kinu, tačnije u „lavove“ iz provincije Đeđang (3,7 miliona dolara za dve sezone), u koji je juče stigao i prvi strelac Evrolige – Kit Lengford (2,5 miliona dolara).

Naravno, kao svi pre njih, oni će će takođe dobiti ček sa daleko većom sumom nego što su spremni evroligaški klubovi da ponude.

Postavlja se pitanje ko je sledeći…

KAZLAUSKAS U GUANGDONGU
KINA nije postala samo zlatni rudnik za igrače, nego i trenere. Na listu stručnjaka koji su se odlučili za rad u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, ime je dodao i Jonas Kazlauskas. Litvanac se vratio na klupu Guangdonga s kojim je osvojio titulu nacionalnog prvaka 2013.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: