BERN – Švajcarska policija, u sklopu istrage zbog sumnje u korupciju oko organizacije Svetskog prvenstva u Nemačkoj, pretresla je kuće nekadašnjih zvaničnika FIFA.

Istraga je usmerena na članove organizacionog odbora Mundijala 2006. godine, među kojima je legendarni Nemac Franc Bekenbauer, a proširena je i nekadašnjeg generalnog sekretara FIFA Ursa Linsija.

Sumnja se da su se kupovali glasovi kako bi Nemačka dobila organizaciju Svetskog prvenstva, a pod istragom su još dvojica neimenovanih čelnika.

„Pretražene su kuće na različitim lokacijama u Švajcarskoj, gde se govori nemački jezik u sklopu istrage koja je pokrenunta prošle godine, vezano za tvrdnje o prevari, kriminalu, pranju novca i proneveri“, stoji u saopštenju švajcarskog tužilaštva.

Istraga je pokrenuta u novembru prošle godine, pre svega usmerena je na Bekenbauera jer je bio na čelu odbora za kandidaturu oko dobijanja Svetskog prvenstva, ali i na ostale članove Hans-Rudolfa Šmita, Tea Cvancigera i Volfganga Niersbaha.

Sada se sumnja i na Linsija koji je do prošle nedelje bio predsednik jedne banke u Cirihu, a pretraga domova povezana je sa isplatom od 6,7 miliona evra koji je Fudbalski savez Nemačke dao Robertu Luis-Drajfusu, nekada prvom čoveku „Adidasa“ i zagovorniku organizacije Mundijala.

AP Photo/Ferdinand Ostrop, file

Izvor

Ostavi komentar

Translate »