Skupština ISSF prihvatila nov olimpijski program

ISSF – Skupština Svetske streljačke federacije se na vanrednoj sednici u Minhenu, zvanično složila se sa odlukama Međunarodnog olimpijskog komiteta o programu takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju

Skupština Svetske streljačke federacije ( ISSF ) se na vanrednoj sednici u Minhenu, zvanično složila se sa odlukama Međunarodnog olimpijskog komiteta o programu takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju, u okviru „Agende 2020“

Izvršni odbor MOK je početkom juna, usvojio program OI u Tokiju 2020. Što se streljaštva tiče ukinuti su gađanje malokalibarskom puškom iz ležećeg stava, MK pištoljem slobodnog izbora i „dabl trap“ u gađanju glinenih golubova, tri discipline u kojima se takmiče samo muškarci. U cilju poštovanja ravnopravnosti polova, koja je, uz smanjenje broja sportista na OI, najvažnija stavka „Agende 2020“, uvedeni su sve popularniji miksevi (mešoviti parovi) vazdušnom puškom i pištoljem i u disciplini trap u gađanju glinenih golubova. Predlog o novom programu je, na zahtev MOK, prošle godine sastavila specijalna komisija ISSF.

Streljaštvo će umesto dosadašnjih 390 imati 360 olimpijskih kvota (po 180 za muškarce i žene). Odluke o sistemu raspodele kvota po disciplinama biće donete na narednim sastancima ISSF i MOK.

Na sastanku u Minhenu, sazvanom da bi se još jednom razgovaralo o novom olimpijskom programu i budućnosti streljaštva na OI, našu zemlju su predstavljali Nenad Petković, generalni sekretar, i Nikola Marić, potpredsednik Upravnog odbora i predsednik Stručne komisije Streljačkog saveza Srbije.

Konačnom zaključku sednice prethodila je, prenosi Petković, višečasovna diskusija.

Predstavnici 49 zemalja, predvođeni potredsednikom ISSF Lućanom Rosijem su zahtevali dodatna preispitivanja novog olimpijskog programa, kao i da se o svemu glasa tajno. Na kraju na poziv predsednika ISSF Olegarija Vaskeza Ranje da se svi koji traže dodatna preispitivanja i koji su protiv programa izjasne javno, ustala su dva delegata. Sednici su prisustvovali predstavnici 137 stalnih i 40 pridruženih članova Skupštine, sa ukupno 251 delegatom sa pravom glasa.

Odluke o programu OI u Tokiju sigurno ne bi bile promenjene, čak i da se ISSF nije složio sa „Agendom 2020“. S druge strane možda bi u daljem periodu u opasnosti bio i opstanak streljaštva na Olimpijskim igrama. Međutim,nije isključeno da dođe do novih promena posle Tokija.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: