Šarapova kritikovala ITF i priznala da je pogrešila

ITF pretrpeo kritike – Ruska teniserka Marija Šarapova krikovala je Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) što je nije upozorila da je uvrstila meldonijum na listu zabranjenih supstanci, ali je i priznala da je pogrešila.

Petostruka grend slem šampionka je prošlog marta, nakon što su njeni doping rezultati na Australijan openu bili pozitivni, priznala da je uzimala meldonijum zbog problema sa srcem, ali je tada istakla da nije znala da je ta supstanca na listi zabranjenih. Šarapova je suspendovana na dve godine, ali je suspenzija smanjena na 15 meseci.

Svetska antidoping agencija početkom prošle godine uvrstila je meldonijum na listu zabranjenih supstanci, posle dokaza da povećava protok krvi i da poboljšava učinak.

„Zbog čega niko nije došao kod mene da razgovaramo privatno, kao zvaničnik sa sportistom, što bi rešilo sve probleme poverljivosti o kojima se kasnije pričalo“, rekla je Šarapova za Tajms. Ona je priznala da je pogrešila.

„Na kraju, ja sam pogrešila. Dobijala sam dozvole za sve što sam uzimala sedam godina i bila sam zadovoljna“, dodala je 29-godišnja teniserka.

Šarapova će se na teren vratiti na turniru u Štutgartu, koji počinje 24. aprila.

Kao bivša grend slem šampionka i pobednica završnog VTA turnira, Šarapova ima pravo da traži i dobije neograničen broj specijalnih pozivnica, uključujući i turnir u Štutgartu. U skladu sa VTA i pravilima antidoping programa, Ruskinja može da učestvuje na turniru u nedelji kada joj ističe suspenzija, pod uslovom da prvi meč igra na dan ili dan pošto dobije pravo da se vrati na teren.

Prvo kolo turnira u Štutgartu obično se igra tri dana, tako da nekada najbolja teniserka sveta ima pravo da zaigra 26. aprila.

Brojne teniserke i teniseri kritikovali su ustupke na račun Šarapove i njenog povratka na teren.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

One Thought to “Šarapova kritikovala ITF i priznala da je pogrešila”

  1. […] povratak – Ruska teniserka Marija Šarapova u velikom stilu se vratila na Grend slemove – pobedom nad Simonom Halep na startu US […]

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: