Sada i zvanično – FIFA: Crvena zvezda je prvak sveta!

Crvena zvezda je prvak sveta

Međunarodna fudbalska federacija donela je odluku da se svi osvajači nekadašnjeg Interkontinentalnog kupa od 1960. do 2004. zvanično proglase za prvake sveta.

Na taj način FIFA je odbacila osporavanja svake vrste pošto su u pomenutom takmičenju igrali samo šampioni Evrope i Južne Amerike, a od 2005. godine na SP za klubove igraju šampioni svih kontinenata.

Koliko je ovaj stav FIFA relavantan i pravedan najbolje dokazuje činjenica da su i posle osnivanja SP za klubove titule isključivo osvajali klubovi iz Evrope i Južne Amerike.

Zvezda evropski šampion

Crvena zvezda je kao šampion Evrope osvojila Interkontinentalni kup 1991. godine pobedom protiv prvaka Južne Amerike čileanske ekipe Kolo Kolo u Tokiju 3:0 golovima Vladimira Jugovića (dva) i Darka Pančeva.

Crvenu zvezdu je sa klupe predvodio Vladica Popović, koji je zamenio Ljupka Petrovića pošto je ovaj preuzeo Espanjol, dok u sastavu, u odnosu na čuveno finale na stadionu ‘Sveti Nikola’ u Bariju, nije bilo Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Refika Šabanadžovića, Slobodana Marovića i golmana Stevana Dike Stojanovića.

Beogradski tim lako je potvrdio dominaciju svetskim fudbalom te sezone, a blistao je neverovatni Jugović s dva pogotka, odnosno učestvovanjem u akciji kod gola Pančeva za velikih 3:0.

Uspeh Zvezde još više dobija da značaju pošto su crveno-beli od 43. minuta igrali sa igračem manje, kada je kapiten Dejan Savićević isključen zbog udaranja protivnika.

Najveća generacija u istoriji Crvene zvezde jedini je tim sa sa Balkana koji može da se pohvali titulama prvaka Evrope i sveta.

Finale Interkontinetalnog Kupa:

Crvena zvezda – Kolo-Kolo 3:0 (1:0) 
Jugović 19, 58, Pančev 72

Sastavi:

Crvena zvezda: Milojević – Belodedić, Radinović, Najdoski, Vasilijević – Mihajlović, Stošić, Jugović, Ratković – Savićević – Pančev

Trener: Vladica Popović

Kolo-Kolo: Moron – Garido, Margas, Ramires, Salvatiera – Mendosa, Vilčes, Bartićioto, Pisaro – Janes, Martines

Trener: Mirko Jozić

Izvor i foto B92

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: