Pravilo koje se NIKAD nije menjalo u košarci – visina obruča

Zašto je obruč u košarci baš na visini 3,05 metara? Jedino pravilo koje se NIKAD nije menjalo, a odgovor je jednostavan!

Košarka je nastala 1892. godine i od tada visina obruča se nije menjala.

Košarka je danas jedna od najpopularnijih igara na svetu (iza fudbala). Zbog svoje taktike, uzbudljivosti, neizvesnosti, raznovrsnosti tehnike mnogi je zovu i „kraljicom igara“.

Međutim, mnogi ljubitelji košarke znaju sva pravila igre, koliko igrača ima u timu, koliko na terenu, šta su tri sekunde, koliko faulova može da ima tim, a koliko igrač itd.

Međutim, neke tehničke detalje mnogi od vas nisu znali. Jedan od njih je zašto je visina obruča baš 3,05 metara? To pravilo se nikada nije menjalo, kao ostale mere poput dužine i širine terena, broja igrača itd,.

Mnogi su pokušali da objasne raznim tumačenjima, da je to zbog visine igrača u to vreme pre 124. godine itd. Ali, istina je sasvim drugačija, totalno jednostavna.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Košarku je izmislio Dr Džejms Nejsmit kanadski profesor iz Springfilda sa Univerziteta YMCA 1892. godine.

Želeo je da svojim ragbistima nađe neku aktivnost uzimskom peroidu, pa je odlučio da u školskoj sali osmisli novu igru koja će biti kao popuna zimskog perioda.

Uzeo je dve korpe za otpatke (na engleskom basket) i stavio ih je na dva kraja sale. Kako se na krajevima sale nalzio balkon za gledaoce, morao je da okači korpe na taj balkon. Upravo u tome je i caka. Visina balkona iznosila je tačno 3,05 metara.

Nejsmit je shvatio da je ismislio igru koja će ubrzo postati hit u svetu i zadržao je tu visinu i nadalje kada su napravljeni pravi koševi sa mrežicama.

Ipak, danas se postavlja pitanje da li obruč treba da bude podignut više? Sa pojavom takvih atleta poput Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, De Andre Džordana i drugih koji glavaama mogu da pipnu obruč, to je potpuno opavdano.

Izvor i foto Telegraf (D. S.)

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: