Petrović o zakasneloj reakciji sudijskih čelnika: Ćutanje je fudbalski zločin

O zakasneloj reakciji sudija govori Zoran Petrović – Ako ne reaguješ na pritiske ili pretnje, znači da si u kombinaciji sa tim ljudima – kaže jedan od naših najboljih arbitara svih vremena

ZORAN Petrović, jedan od naših najboljih sudija svih vremena, sa prilično gorčine priča o aktuelnom fudbalsko-sudijskom trenutku.

  • Bilo je pritisaka na sudije i u moje vreme, ali moram da budem iskren, daleko, daleko manje. Danas nije važna igra nego ko ima najviše uticaja na sudije.

* Zašto sudije ćute?

  • Nažalost, postala je ustaljena praksa u poslednjih 10-15 godina da se sve zna, ali ćuti.

* Da li biste vi svojevremeno ćutali da dođete u situaciju da vam prete ili „dele savete“?

  • Naravno da ne bih ćutao. Zašto bih saginjao glavu pred bilo kim. Ćutiš jedino ako si u kombinaciji sa tim ljudima. Ali, to je onda fudbalski zločin!

* Ulazak u svlačionicu je veliki propust zvaničnih lica?

  • Sve je jasno kao dan samo ako svako vrši pravilno svoj posao. U svlačionicu ne sme niko da uđe, pa čak ni da hoće da pita sudije da li žele sok ili kafu. Ta teritorija je zabranjana za sve osim za sudije i službena lica. Prema tome, ako se to radilo, a nije napisano u protokolu, onda je jasno da je krivica do sudija i delegata. I jedni i drugi moraju da pismeno zabeleže ko je i zašto ulazio, šta je tražio, da li je pretio ili ne znam više šta je moglo da se dogodi.

* I šta onda?

  • Onda se traže izjave od svih lica i ako ima razloga slede kazne. Međutim, ako se ćuti, onda je jasno da se zvanična lica ili plaše ili imaju neku šemu, a to opet znači da je to postala normalna pojava i da će se stalno ponavljati.

* Šta očekujete u narednim danima?

  • Bojim će da će se prvo pojaviti reakcije timova koji ispadaju, pa onda i ekipa iz Prve lige Srbije. Sistem lančane reakcije može da bude veliki problem, pogotovo ako se ova situacija ne reši.

* Ima li rešenja?

  • Nisam siguran, nisam baš veliki optimista po tom pitanju – stavio je tačku na ovu tužnu i ružnu temu, Zoran Petrović.

UEFA SE (JOŠ) NE MEŠA
* HOĆE li UEFA da umeša prste u srpske probleme?
– Ne, siguran sam da, bar za sada, neće reagovati. UEFA to prepušta nacionalnim savezima i ne meša se u njihov rad. Ali, budite sigurni da se sve prati i evidentira, a reakcija je moguća samo ako problemi u narednom periodu eskaliraju, a niko iz FSS i Sudijske organizacije srpske „kuće fudbala“ ne bude pokušao ili ne može da reši ova pitanja – jasan je Petrović.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: