Pavle Veljković uči Kineze da igraju košarku

Pavle Veljković u Kini – Dovedi srpskog trenera ako hoćeš da budeš ZEMLJA KOŠARKE: Srbin uči Kineze basketu!

Na košarkaškim terenima širom Kine sve više se čuje glas srpskih stručnjaka.

Prve utakmice kvalifikacija označile su početak borbe za odlazak u Kinu na Svetsko prvenstvo u košarci 2019. godine. I dok naša reprezentacija pobedama protiv Austrije i Gruzije u prva dva kola, polako krči svoj put ka prvenstvu i mirno čeka februarske mečeve, naši treneri su već tamo. Iz dana u dan sve ih je više.

Za Telegraf objašnjava, kakvi su uslovi u kojima radi, kako teku pripreme za prvenstvo, kao i razloge odlaska u Šangaj.

-Trenerskim poslom sam počeo da se bavim na Islandu kao trener mlađe selekcije tima za koji sam i nastupao, KFI Isafjordur. U Kinu, i ovu košarkašku akademiju, me je doveo čist avanturizam.

-Volim nove izazove, a kako su naši stručnjaci ovde baš traženi, nisam se dvoumio niti jednog momenta. Odlučio sam da se oprobam na Dalekom istoku i  posle godinu dana provednih ovde, mogu da kažem da su uslovi fenomenalni. Svaka škola ima svoj košarkaški teren, salu, teretanu, atletsku stazu. Sve je na najvišem nivou. Izuzetno su organizovani, što je za svaku pohvalu.

Veljković sa najmlađima pokušava da ispravi greške prethodnika, zato trening počinje sa osnovnim košarkaškim elementima. Ističe da je život i rad u Kini u potpunosti različit od onog u Srbiji.

-Kina je nešto sasvim drugačije u odnosu na zemlje u kojima sam živeo i koje sam posećivao. Jedan moj prijatelj je lepo opisao svoj dolazak ovde: “Kada dođeš u Kinu to je kao da se opet rodiš.“ Zaista jeste tako. Sve moraš ispočetka da učis, ništa nije kao u Evropi.

Već prvi treninzi koje je vodio pokazali su da kineska košarka mnogo zaostaje za našom. Iako su uslovi skoro pa idealni, razlike u košarkaškom mentalitetu su izuzetno vidljive.

– Mnogo više pažnje obraćaju na tehničke segmente igre, nego na taktičke. Košarka je ovde atrakcija i tu se najviše razlikujemo. Kod nas je košarka religija i sport broj jedan, kod njih su to stoni tenis i badminton. – ističe Pavle i dodaje:

-Moraju mnoge stvari da se promene da bi napredovali i ravnopravno igrali sa ostalim velesilama. Kada ovo kažem pre svega mislim na sam pristup i ozbiljnost prema košarci, koja nedostaje.

– Deca imaju samo jedan trening nedeljno što, naravno, nije dovoljno za neki ozbiljniji napredak. Talenata ima ali bez predanog rada nema rezultata. Često mi se desi da neko dete ima odličnu kontrolu lopte ali ne zna da uradi levi i desni dvokorak. To dosta govori o ovdašnjoj košarci.

Foto: Telegraf/Privatna arhiva

NOVAC NE DONOSI REZULTAT

Sva ulaganja, dešavaju se zbog najveće košarkaške smotre koja je sve bliža. Pripreme za 2019. godinu i Svetsko prvenstvo su u punom jeku.

– Ovde je euforija velika, većina ljudi uglavnom zna da je Kina domaćin prvenstva 2019. godine, očekivanja su im zbog toga veća i nadaju se da će ovaj put da doguraju dalje. Što se tiče košarkaške infrastrukture tu je sve savršeno.

– Dovoljno je samo da vam kažem da na svakih 500 metara postoji košarkaski teren i to ne jedan nego više njih i to sa podlogom (tartan, guma). Mislim da će Kina da uradi sve da ovo bude jedno od najboljih Svetskih prvenstava do sada. Koja god reprezentacija prođe ove kvalifikacije, ovde će se osećati kao kod kuće!

– Priliv novca je ogroman. Činjenica jeste da su organizovani i da se dosta ulaže u košarku. Ipak, oni misle da se sve rešava novcem, a nije tako. Iako je tenera, naročito sa naših prostora sve više, najviše im fali još stručnog kadra da bi mogli da se nose sa najboljim svetskim reprezentacijama.

KINEZI CENE SAMO NBA

Pored Svetskog prvenstva, koje očekuju, u Šangaju i svim ostalim delovima zemlje, najviše prate NBA. Košarka je za njih atrakcija pa tako i igrači koji dolaze moraju da budu dosta dobri.

-Košarka je u Kini više atrakcija nego kompeticija. Vole AND1 ekipu i oni neretko organizuju egzibicione mečeve sa određenim kineskim ekipama, kako iz CBA-a tako i iz drugih polu- profesionalnih liga širom Kine. Ipak, NBA je za njih zakon.  – kaže Pavle i dodaje:

– Stranci koji nastupaju u kineskoj ligi moraju da imaju odličan rezime uglavnom to mora de bude NBA prošlost ili jako dobre sezone u Evroligi. To je slučaj sa našim Raduljicom. Znam da Miroslav trenutno nastupa za Jiangsu Dragonse iz Nanjinga i vrlo je zapažen. – zaključuje Pavle.

Izvor i foto Telegraf 

 

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: