Dvoje sportista iz Avganistana stiglo je u Tokio gde će se takmičiti na Paraolimpijskim igrama, saopštio je Međuanrodni paraolimpijski komitet (POI)). Reč je o Zakiji Kudadi, koja će se takmičiti u para-taekvondu i atletičaru Hosainu Rasuliju koji će nastupiti u trci na 400 metara, prenosi Kjodo.

Kako se navodi u saopštenju, dobrodošlica za avganistanske sportiste, koji su evakuisani iz svoje zemlje, bila je „izuzetno emotivna“.

Oni su napustili Avganistan pre nedelju dana, a u Tokio su doputovali iz Pariza.

Avganistanski paraolimpijski komitet prethodno je saopštio da dvoje sportista neće moći da se takmiči u Tokiju, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad celom teritorijom te zemlje.

Kudadi je prošle nedelje u video poruci izrazila želju da pobegne iz Kabula i ispuni san da predstavlja svoju zemlju na Paraolimpijskim igrama.

MPK je ranije saopštio da nije bezbedno da dvoje avganistanskih paraolimpijaca bude prebačeno u Japan, ali je nekoliko vlada i organizacja uspelo da im u tome pomogne.

Portparol te organizacije rekao je da medijima neće biti omogućeno da sa njima razgovaraju tokom Igara, kako bi se sačuvalo njihovo mentalno zdravlje.

Kudadi i Rasuli nisu učestvovali na svečanoj ceremoniji otvaranja igara 24. avgusta, ali je u znak solidarnosti jedan od volontera nosio zastavu te zemlje.

Na Paraolimpijskim igrama se takmiči oko 4.400 sportista sa invaliditetom iz celog sveta.

Ostavi komentar

Translate »