Ritern Novaka Đokovića je oslabio jerKirjos nije najbolji server na turu. Raspored ne želim da komentarišem – zna Novak da je problem mnogo dublji, kaže doskorašnji selektor Srbije

POPUT dečaka koji nespreman izlazi na tablu da odgovara Pitagorinu teoremu, Đoković je pognute glave gledao 39 as udaraca Kirjosa u prethodna dva okršaja. U ta četiri seta nije imao nijednu brejk priliku, a „čitanje“ uglova servisa bilo je kao rešavanje zadataka sa sinusom i kosinusom za osnovce.

Nemoćni pogled kojim je pratio loptice od preko 200 kilometara na čas dosezao je do stručnog štaba, u kome opet nije bilo Marijana Vajde, a ritern u drugom uzastopnom porazu od Australijanca (4:6, 6:7) najjasniji je odraz da i najjača oružja iz perioda dominacije sad deluju kao pretnje praznom puškom.

Novak je nekada imao strahovit ritern odn. neprobojan pancir za rafalne servise Iznera, Karlovića, Raonića, i silinu projektila koristio je da vrati još brži viner u polje rivala. U četvrtfinalu Akapulka, odnosno osmini finala Indijan Velsa, Kirjos je s potpunom kontrolom u svojim servis gemovima srušio mit o transformaciji Srbina iz odbrane u napad, kao što to rade fudbaleri Barselone.

– Nisam mogao da „pročitam“ njegove servise koji su išli 220 kilometara na čas, u „T“ liniju ili u širinu, pod dobrim uglom. Teško je pozicionirati se za tako nešto – nije Đoković imao rešenje za jednačinu sa 14 nepoznatih udaraca u Indijan Velsu, a 25 u Akapulku.

Pol Anakon, bivši Federerov trener, sveo je sve teorije na ključne tačke:

– Novak promašuje riterne koje inače ne promašuje. Siguran viner mu završi nekoliko centimetara u autu umesto u polju, jer nema onu svoju mentalnu snagu. Takođe, deluje mnogo depresivno kad mu se to desi, nema odlučnosti u njegovoj igri.

Neće Đoković prelistavati „Njujork tajms“ u potrazi za savetima stručnjaka. Jednog takvog je već razrešio dužnosti, smatrajući da mu više nije potreban. Šta Beker ili bilo koji trener još može da nauči višestrukog grend slem šampiona? Možda bi Federer i Ljubičić imali zanimljiv odgovor na to pitanje.

Nije Novak uradio dobar domaći zadatak posle Akapulka. Nije ni imao sa kim da ga uradi kad je prvom treneru Marijanu Vajdi dao slobodne dane za prvi masters sezone, a Slovak verovatno neće biti ni u Majamiju. Vemić jeste imao jedan od najjačih servisa na Turu, ali to nije mnogo pomoglo petostrukom šampionu Indijan Velsa, koji je osvojio tek šest od 42 poena na prvi servis protivnika.

– Ne mislim da je Kirjos najbolji server na turu. Ima daleko boljih, pa ih je Nole godinama dobijao bez problema. Đokovićev ritern je samo jedan od elemenata u igri koji više nije na onom ubitačnom nivou iz prethodnih sezona – smatra Bogdan Obradović.

Bivši selektor Dejvis kup tima Srbije je omiljeni sagovornik domaćih medija na temu mesa, gurua, reiki metoda, ali guranje krtine pod Noletov nos ne garantuje uspeh ako je problem dublje prirode. Ni krst sa Hilandara oko vrata nije vratio oreol nepobedivosti oko glave.

– Sve su to faktori koji su pomalo uticali na njegovu igru. Ima tu od svega pomalo, ali činjenica je da je Đoković u fazi eksperimentisanja. Mnogo je promena bilo oko njega, Beker je otišao, Vajda je sve manje prisutan. Dule Vemić sigurno ima važnu ulogu, bio je sa njim i prošle godine kad je osvojio američke masterse. Ali Marijan mora da bude tu, da unese stabilnost. U nekim segmentima pripreme mečeva, Slovak je važan faktor – kaže Obradović.

Jedan od eksperimenata bio je i dubl s Troickim (poraženi od Rama i Klasena u četvrtfinalu – 3:6, 6:2, 10:6). Razbibriga sa dobrim prijateljem i malo vežbe na volejima nisu naodmet, ali je pitanje koliko je skok prsa u prsa s Viktorom dao a koliko oduzeo energije braniocu titule u singlu. Za 24 sata je morao da odigra tri meča, a na 50 stepeni u pustinji je i kaktusima teško.

Uzeti u obzir faktore poput vrućine, paklenog žreba i rasporeda je neozbiljno, jer je Novak iz šampionskih dana mogao bez problema da odigra dva singla u 17 sati.

– Raspored ne želim da komentarišem – zna Novak da je problem mnogo dublji – dodaje Obradović.

KIRJOS PROTIV NOVAKA

0 brejk lopti je imao Đoković

36 od 42 poena uzeo je na prvi servis

39 asova Kirjosa na dva poslednja meča

210 km/č Nikov najbrži drugi servis

220 km na čas najbrži prvi servis

Izvor i foto Novosti

Ostavi komentar

Translate »