MARATON U MONCI: Kipčoge brži od svetskog rekorda, ali nije ostvario cilj

Brži od svetskog rekorda ali ne ispod dva sata – Kenijski atletičar, Eliud Kipčoge, trijumfovao je na maratonskoj trci u Monci pretrčavši 42,2 kilometra za dva sata i 25 sekundi, ali nije ostvario cilj organizatora da postane prvi čovek koji će maraton istrčati za manje od dva sata.

NJegov rezultat je dva i po minuta bolji od važećeg svetskog rekorda koji iznosu 2:02,57, a drži ga Denis Kimeto, ali neće biti zvanično priznat, jer trka nije bila u skladu sa tehničkim uslovima koje propisuje Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF).

Atletičari su trčali u idealnim uslovima, na stazi Formule 1 u Monci, a osim toga na polovini staze u trku se uključio „pejsmejker” da bi „povukao” Kipčogea.

Pored toga, trkači nisu morali da „gube korak” i vreme da bi uzeli vodu za osveženje, koja se uvek nalazi na stolovima pored staze, već su im flaše doturane na mopedima.

Trku u Monci je organizovala kompanija „Najk”, koja je tri godine razvijala specijalne patike za koje dizajneri tvrde da za pet procenata poboljšavaju rezultat trkača.

Izvor i foto Sportski žurnal

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: