Veliki udarac za „orlove” na predstojećoj planetarnoj smotri!

Loše vesti za sve navijače koji su sa nestrpljenjem očekivali početak Svetskog prvenstva u košarci koje se od 25. avgusta do 10. septembra održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Košarkaš Denvera Nikola Jokić neće igrati za reprezentaciju Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu. Postojala je mogućnost da Jokić u dogovoru sa selektorom Svetislavom Pešićem dobije produženi odmor, posle naporne sezone u NBA ligi, gde je osvojio šampionsku titulu i bio najkorisniji igrač finala, ali nije došlo do preokreta.

 – Jokić je obavestio selektora Pešića i ljude iz Saveza da definitivno neće igrati na Mundobasketu. Pokušali su diplomatijom Pešić i čelni ljudi KSS da promene odluku. Prethodnih dana u operaciju je bio uključen i novi kapiten selekcije Srbije Bogdan Bogdanović, koji je bio u kontaktu sa Jokićem. Muški se angažovao bek Atlante, međutim, do preokreta nije došlo.

Košarkaškom savezu je dodatni otežavajući faktor u celoj priči bila i činjenica da Mundobasket nije prioritetno takmičenje, naročito u SAD, pošto su naredne godine i Olimpijske igre u Parizu. Upravo će i reprezentacija SAD biti bez najvećih NBA zvezda, kao i neke druge reprezentacije, a nažalost se i Srbija našča u toj situaciji.

Poslednji put Nikola Jokić je igra za reprezentaciju prošle godine na Evropskom prvenstvu kada su Orlovi posle savršenog učinka u prvoj fazi, eliminisani već u osmini finala od selekcije Italije što je bio veliki neuspeh za Srbiju i selektora Pešića.

Nikola Jokić nije jedini problem pošto će srpski tim biti značajno oslabljen jer će turnir verovatno propustiti i Vasilije Micić, koji je nedavno potpisao za Oklahomu. Šanse da on nastupi su „u ovom trenutku teoretske“, dodaje se. Od ranije je poznato da selektor neće moći da računa na Nikolu Kalinića.

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić danas će u 16 časova u hotelu Kraun Plaza na konferenciji za medije saopštiti na koga računa za predstojeće Svetsko prvenstvo.

Bogdanović novi kapiten

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić odlučio je da novi kapiten Orlova na Svetskom prvenstvu bude igrač Atlante Bogdan Bogdanović. Nekadašnji igrač Partizana izrastao je u lidera reprezentacije pod vođstvom Aleksandra Đorđevića, a prošlogodišnji Eurobasket je propustio zbog povrede. Tada je Orlove kao kapiten predodio Vladimir Lučić, dok je tokom kvalifikacija tu ulogu obavljao Marko Jagodić-Kuridža.

Bogdanović je sa selekcijom Srbije osvojio tri srebrne medalje, na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014, zatim dve godine kasnije na Olimpijskim igrama, a potom godinu dana kasnije na Evropskom prvenstvu.

Ostavi komentar

Translate »