LEN: Partizan u grupama Lige šampiona, Vojvodina i Zvezda u kvalifikacijama

LEN – Evropska kuća vodenih sportova objavila je kalendar klupskih takmičenja pod njenom ingerencijom za predstojeću sezonu

Što se tiče srpskih klubova u muškoj konkurnciji, pravo igranja u Evropi ostvarilo je pet klubova: Partizan, Vojvodina i Crvena zvezda u Ligi šampiona, Šabac i Valjevo u Kupu Evrope.

Crno-beli će kao nosioci specijalne pozivnice direktno u grupnu fazu. Uz srpskog šampiona među sigurnih osam su još: Pro Reko (Italija), Solnok (Mađarska), Jug (Hrvatska), Olimpijakos (Grčka), Barseloneta (Španija), Špandau (Nemačka) i Olimpik (Francuska).

Čeka se da LEN dodeli još četiri vajl karte a u igri su timovi iz: Holandije, Rumunije, Nemačke, Crne Gore i Rusije. To je jedina novina ove godine u elitnom takmičenju. Uz 12 sigurnih, grupna faza čeka i četiri kvalifikanta.

Prva runda kvalifikacija na programu je od 15. do 17. septembra. Pravo da od ove faze počne takmičenje ima i naša Crvena zvezda s obzirom da je na Prvenstvo Srbije završila na trećoj poziciji.

Druga runda kvalifikacija prema LEN rasporedu je od 29. septembra do 1. oktobra. Jedno mesto u ovoj rundi obezbedila je Vojvodina, drugoplasirana iz našeg šampionata.

Ponovo će biti formirane četiri grupe iz kojih će po dva najboljeplasirana tima u odlučujuću, treću fazu kvalifikacija.

Žrebom će biti određena četiri para, a dvomeči su na programu 14. i 18. oktobra. Pobednici će se priključiti povlašćenoj 12-orci u grupnoj fazi koja počinje17. oktobra. Poslednje, 14. kolo igra se 9. maja.

Fajnal siks će kao i prethodnih sezona trajati samo tri dana, od 7. do 9. juna 2018. Čelnici LEN očigledno i dalje nemaju sluha pa ostavljaju mogućnost da se neki od timova u tri dana uzastopno odigra isto toliko mečeva.

Domaćin finalnog turnira je Pro Reko pa tako Đenovljani imaju sigurno mesto među šest najboljih bez obzira na plasman u grupnoj fazi.

Kvalifikacije za Kup Evrope počinju 29. septembra. Termini finalnog dvomeča su 31. mart i 18. april.

Izvor i foto Sportski žurnal

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: