Pored renoviranja gotovo kompletnog igračkog kadra, crveno bele očekuje i promena celokupnog sistema igre i trenerske filozofije

Promena na trenerskoj poziciji po nekom nepisanom pravilu donosi boljitak unutar tima, ali se slučaj Crvene zvezde ne može posmatrati na taj način. Dejan Radonjić je Mali Kalemegdan napustio na svom dosadašnjem trenerskom vrhuncu, a pre njega to je učinila nekolicina najvažnijih igrača šampionskog tima. Crnogorski strateg iza sebe ima četiri godine kontinuiranog rada sa značajnom grupom igrača, što znači da Zvezda neće doživeti samo potpuno renoviranje igračkog kadra, već će novi trener u najskorijem vremenskom periodu morati da uspostavi svoju filozofiju i novi sistem igre. To je proces koji ne predstavlja lagan posao čak ni za najiskusnije košarkaške stručnjake.

Crvena zvezda kreće iz početka. Ekipa je odlascima Luke MitrovićaMarka SimonovićaČarlsa DženkinsaMarka GudurićaStefana JovićaDiona TompsonaNejta Voltersa, izvesno i Ognjena Kuzmića, drastično okrnjena, pa će uprava kluba pored postavljanja novog šefa struke u skorijem periodu morati ažurno da radi i na formiranju kompletno novog tima. U ovom trenutku se jedino zna da će taj novi sastav predvoditi novi kapiten Branko Lazić, a od starosedeoca bi ozbiljnu ulogu trebalo da igraju Nemanja Dangubić i Ognjen Dobrić. Po ugovorom sa srpskim šampionom su i Milko Bjelica (pominjao se odlazak u Mornar), kao i mladi prvotimci Petar Rakićević i Boriša Simanić, a čeka se i epilog oko Džone Boldena, čiji će ostanak u klubu zavisiti od toga da li će zadužiti dres Filadelfije za nerednu sezonu. Biće napravljena i analiza oko toga ko bi od igrača iz FMP-a eventualno mogao da poveća kvalitet u novom timu. Dakle, kompletna situacija tek treba da iskristališe, a najvažniju ulogu u dovođenju novih igrača sasvim sigurno će imati i novi šef struke.

Ostanak Branka Lazića, kao igrača koji najbolje zna kako klub diše i funkcioniše, biće od velikog značaja i za novog trenera, jer će od starta imati odanog lidera u svlačionici i na terenu, ali i nekoga ko ličnim anagažovanjem na treninzima svakodnevno podiže lestvicu i praktično primorava ostatak ekipe na još jači rad. Slična je situacija i sa NemanjomDangubićem i Ognjenom Dobrićem. Tim će prosto morati da funkcioniše na drugačiji način, jer je odlaskom Stefana Jovića ostala je upražnjena pozicija organizatora igre, pa će novi dirigent upravljati „orkestrom“ po svojim notama. Odlasci KuzmićaMitrovića i Tompsona potpuno su osiromašili reket, što znači dolazak novih „teškaša“, a silno je oslabljena i spoljna linija koja u narednoj sezoni neće imati na raspolaganju SimonovićaGudurića i Dženkinsa.

Vremena ima dovoljno i za kompletiranje tima i za kvalitetne pripreme. Mnogi će reći da je slična situacija bila i prošle sezone, ali ogromnu razliku predstavlja činjenica što je ovoga puta pored velikog broja igrča otišao i kompletan stručni štab. Pred klupskom upravom  je prilično naporan period i novi veliki izazov, jer su zahtevi navijača uvek izuzetno visoki. Sezona će biti podjednako duga kao i ona prošla, a mnogi evropski giganti još ambiciozniji nego pre godinu dana. Tako će biti i u regionalnoj ligi, ali i domaćim takmičenjima, gde su crveno-beli u poslednje tri sezone postavili izuzetno visoke standarde.

(FOTO: Star Sport)

Izvor Mozzartsport

Ostavi komentar

Translate »