KK Partizan NIS ponovo na meti besmislenih napada

Košarkaški klub Partizan odgovorio je na saopštenje KK Crvena zvezda u kojem su crveno-beli između ostalog naveli da se crno-beli ponašaju veoma neodgovorno.

SPORT saopštenje prenosi u celosti i bez ispravki:

„Odgovor na saopštenje porodične firme

KK Partizan NIS, najtrofejniji srpski košarkaški klub, jedini osvajač Evrolige, učesnik četiri fajnl-fora najjačeg klupskog takmičenja u Evropi i osvajač tri evropska Kupa ,,Radivoj Korać“, ponovo je na meti besmislenih i beskrupuloznih napada porodične firme, koja se krije iza imena KK Crvena zvezda.

Ono što je KK Partizan NIS nekoliko puta isticao, sada je dobilo potvrdu. Porodična firma sakrivena iza KK Crvena zvezda i KK FMP, čiji su direktno ili posredno deo supružnici Nebojša i Vesna Čović, njihova deca Tijana i Filip, Filip Sunturlić (sestrić Vesne Čović i direktor Crvene zvezde) i Zoran Tošković (pravni zastupnik Crvene zvezde, predsednik FMP-a i tast Filipa Čovića), na sve načine pokušava da izmakne ruci pravde.

Juče objavljen gebelsovski pamflet, formalno nazvan ,,Saopštenje KK Crvena zvezda“, nije ništa drugo nego bežanje od istine i zamena teza.

ABA liga je pravno neuređena već pune četiri godine, a veliku krivicu za njeno neuređivanje snosi Nebojša Čović, kao predsedavajući lige u sezoni 2017/18. Odgovornost snosi i nekadašnji sportski direktor ABA lige, kasnije sportski direktor Crvene zvezde, Žarko Čabarkapa.

Ironično, Nebojša Čović je, sa pozicije čelika porodične firme, tužio ABA ligu za sopstveni nerad, što KK Partizan smatra bezobrazlukom bez presedana i velikom sramotom za regionalnu košarku.

Cilj navedene tužbe je bio da se u vlasničku strukturu lige, vansudskim poravnanjem, ugura klub na čijem se čelu nalazi tast Čovićevog sina, Zoran Tošković.

Zbog više nego očiglednog sukoba interesa između KK Crvena zvezda i KK FMP, Partizan NIS na takav manevar nije pristao.

Ipak, na molbu velikog broja klubova ABA lige, Partizan se naknadno saglasio da ne osporava FMP-u da počne takmičenje, kao i ulazak u vlasničku strukturu lige, koja će biti restrukturirana u društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), pod uslovom da se spor u vezi sa sukobom interesa Crvene zvezde i FMP-a povede pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

Naravno, plašeći se ishoda suđenja pred institucijom na koju porodična firma ne može da izvrši pritisak, sebi poznatim mehanizmima, Crvena zvezda i FMP na ovo rešenje nisu pristali.

Kao poslednji ustupak, Partizan je prihvatio da potpiše prenos vlasničkog udela na FMP (nekadašnji Radnički Basket iz Novog Sada, a ne originalni FMP koji je nestao nedugo nakon što je prestao da nosi ime Crvena zvezda Beograd), ali pod uslovom da novi Društveni ugovor buduće ABA d.o.o. predvidi CAS u Lozani, kao sudsku instancu kojoj se klubovi mogu obratiti u slučaju eventualnog spora.

Tonski zapis jučerašnjeg radnog video-sastanka jasno bi pokazao ko želi da se liga igra, a ko beži od istine.

S toga, KK Partizan NIS javno pita čelnike porodične firme i druge učesnike još jednog u nizu nedela:

1) Ako ste sigurni da niste u sukobu interesa, zašto bežite od CAS-a u Lozani? Sve troškove unapred će snositi Partizan, a vi tek ako izgubite spor.

2) Zašto obmanjujete javnost da su usmeni glasovi na video skupštini pravno obavezujući, a ne tek kada se pismenim putem potvrde?

3) Ko i po čijem nalogu je objavio saopštenje lažnog Predsedništva na zvaničnom sajtu ABA lige, kada je poznato da klubovi koji nisu članovi ABA javnog trgovinskog društva (kao što nisu FMP i Mornar) ne mogu predsedavati ligom?

Za slučaj da neko nije razumeo: KK Partizan je, na predlog sportskog direktora ABA lige Milije Vojinovića, pristao da potpiše prenos vlasničkog udela Metalca na FMP i da se ide na restrukturiranje lige u d.o.o. Jedini uslov je bio da u novi Društveni ugovor buduće ABA d.o.o. bude dodata nadležnost CAS-a u Lozani za sve sporove. Podsetimo, CAS je najugledniji sportski sud na svetu, institucija koja rešava sporove FIFA, UEFA, Evrolige i FIBA. Radi se o instanci koja bi svojim autoritetom lako presudila u slučajevima kao što su neodigravanje meča u Podgorici, sramotne scene finalnih serija 2018. i 2019, ili sukob interesa Crvene zvezde i FMP-a. U pitanju je sud koji ima bogatu praksu i koji odluke donosi u razumnom roku.

Odgovornost za pravne nedostatke ABA lige ne snosi Partizan! Naprotiv! Partizan se bori da iz pravnog brloga lige, u kojoj nastupaju dva kluba u sukobu interesa, regionalna košarka izađe jača, da imamo jako i uređeno zajedničko takmičenje.

A onaj kome to ne odgovara, neka piše pamflete i zakazuje gostovanja po jutarnjim programima.

Trgovinski sud u Zagrebu i hrvatski zakon o trgovinskim društvima, za razliku od drugih zemalja, nemaju odredbe o sukobu interesa, niti ikakva iskustva u sporovima sa tom tematikom, posebno u sportskom pravu. Za razliku od njih, CAS u Lozani, takve sporove rešava za 7-9 meseci, a ne 6-7 godina kao što bi to bio slučaj da se spor povede pred Trgovinskim sudom u Zagrebu.

P. S. Obaveze KK Crvena zvezda su veće od obaveza KK Partizan i pored nedavno sprovedenog UPPR-a. Kome li je u interesu da iza sukoba krije tu činjenicu?“

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: