Kasparov se vraća iz penzije za turnir u SAD

Rus Gari Kasparov šahovska legenda i bivši prvak sveta  objavio je da „izlazi iz penzije“ da bi učestvovao na turniru u Sent Luisu u SAD, za koji je dobio poziv. Organizatori turnira su u saopštenju objavili da se istorija pravi u Sent Luisu gde će se suočiti bivši i sadašnji najbolji igrači šaha. Turnir se održava od 14. do 19. avgusta.

„Imam utisak da ću podići prosečnu starost i spustiti prosečnu klasifikaciju“, rekao je Kasparov (54) koji je otišao u penziju 2005. godine.

Organizatori turnira su u saopštenju objavili da se istorija pravi u Sent Luisu gde će se suočiti bivši i sadašnji najbolji igrači šaha.

„Legendarni šampion sveta Gari Kasparov izlazi iz penzije da bi igrao protiv njbojih alenata svetskog šaha“, naveli su organizatori.

Turnir se održava od 14. do 19. avgusta.

Rus koji je dominirao šahom 15 godina tokom 1980-ih i 1990-ih igraće protiv devet igrača od kojih su šest članovi „Grand Ćeš Tour“, koji okuplja najboje igrače sveta.

Turnir „Reapid end Blic“ u Sent Luisu je upravo dodat svetskim turnirima.

Kasparov koji živi u SAD nije rekao da li će posle Sent Luisa nastaviti da učestvuje na turnirima.

Kasparov, rođen 13. aprila 1963. u Baku, je u 23. godini postao svetski šampion, najmlađi u istoriji šaha. Titulu je preuzeo od zemljaka Anatolija Karpova.

On je 2005. nakon pobede na velikom turniru u Linaresu objavio da napušta šah kako bi se posvetio političkoj karijeri.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: