Jovica Spajić pobedio na ultramaratonu u Amazoniji

Srbin najbolji u Amazoniji

Jovica Spajić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice pobedio je na „Džungla maratonu“ u Amazoniji u konkurenciji oko 100 takmičara, objavio je MUP.

Spajić je jedan od najuspešnijih srpskih ultramaratonaca koji je stazu od 254 kilometra savladao za 36 sati.

Trka je podeljena na šest etapa i ove godine je organizovana poslednji put zbog opasnosti. Najduža je peta od 108 kilometara, a Spajiću je najteže pala poslednja u kojoj ima deonice u kojoj se pliva.

„Probijali smo se šest dana kroz surovu džunglu, 50 trkača iz celog sveta i još toliko žitelja iz ove oblasti. Stazu od 254 kilometra savladao sam za 36 sati“, kaže Spajić.

Drugoplasirani takmičar je iz Australije i kroz cilj je prošao nešto manje od tri sata sporije od srpskog maratonca.

„Staza je prolazila kroz divlje predele Amazonije, gustu džunglu, teško prohodne močvare, preko nabujalih reka, do dugačkih peščanih obala. Na ovom putu savladali smo i preplivali močvaru dugu dva kilometra. Otežavajuću okolnost predstavljali su, pored vlažne i sparne džungle i brojni insekti, pauci, zmije i ostale divlje životinje. Na pojedinim mestima voda mi je dolazila i do grla, a gusto i teško blato usporavalo mi je kretanje i isisavalo snagu“, opisuje Spajić.

Spajić je u Amazoniji učestvovao u četvrrtoj ekstremnoj trci ove godine. Prvo je u februaru učestvovao na „Jukon Arktik Ultra 2017“. Ekstremni uslovi su tu obuhvatali niske temperature. U maju je trčao u Namibiji (Trka kroz Saharu), gde su temperature bile ekstremno u plusu, da bi pre Amazonije otišao i u SAD. Na jezeru Taho je u septembru nakon 350 kilometara bio četvrti.

Izvor i foto B92

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: