ISPOVEST Miloš Teodosić o košarci, Srbiji, privatnom životu: Da sam trener, ne bih imao razumevanja za igrača kao što sam ja

Čovek u čijim rukama lopta nestaje i čije asistencije zadivljuju planetu privatno je sasvim običan momak. Voli burek i mućkalicu, a jednog dana, kada završi karijeru, vratiće se u Valjevo.

No, pre toga Miloš Teodosić želi da obavi još mnogo toga. Prva stvar je na redu već sledećeg leta – najsjajnija medalja s Evropskog prvenstva u košarci za Srbiju. Jedan od najboljih plejmejkera na svetu i košarkaš čije asistencije ostavljaju bez daha. Šuter sa tehnikom na kojoj bi mu pozavideli najveći NBA igrači. Genije košarke, kako ga je krstio Andrej Vatutin, predsednik moskovskog CSKA.

To je, sportskim rečnikom, Teodosić. Direktan, ali tajanstven, šarmantan, ali strog, meta je divljenja i zavisti. Kao i svi junaci našeg doba. Teo ipak tera po svom. Nerado daje intervjue, ali na razgovor za Elevejt pristao je odmah. Poželeo je da priča ne samo o košarci… I tako smo krenuli od rodnog Valjeva.

Valjevo

Foto: P. V. / RAS SrbijaValjevo

U Valjevu ste živeli do 2000, sve dok niste došli u Beograd zbog FMP-a. Po čemu pamtite Valjevo i koliko često odlazite u svoj rodni grad?

 • Valjevo je moja baza, moja kuća, rodni grad iz koga sam pošao u svet. Pamtim ga po srećnom i nasmejanom detinjstvu, po drugovima, porodici… Kad god sam u Srbiji, idem u Valjevo, tu greške nema. Nažalost, retko dolazim zbog profesionalnih obaveza, ali biće vremena. Kad završim karijeru, neću mrdati iz Srbije i Valjeva.

Ali vezani ste i za Beograd, pa kada bi neki saigrač iz Moskve došao u Beograd, gde biste ga obavezno odveli?

 • Na Kalemegdan, u muzej Nikole Tesle, na burek, na leskovačku mućkalicu, na dobru pozorišnu predstavu, na neku košarkašku utakmicu u dvoranu „Pionir“… Vodio bih ga svuda po Srbiji da vidi koliko je lepa moja zemlja.

Prirodni rezervat Uvac

Foto: B. Bojović / RAS SrbijaPrirodni rezervat Uvac

Dugo ste igrali u Grčkoj, sada ste u Rusiji. Kako vidite te dve zemlje? Po čemu se razlikuju, a šta ih spaja?

 • Ja sam živeo u toplom Pireju, na moru, a sada sam u Moskvi, gde su zime oštre. Velika je razlika u karakteru ova dva naroda, ali obe zemlje su prelepe i zaista preporučujem svima da posete i Atinu i Moskvu.

Pomenuli ste naš burek i mućkalicu, a koje vam je omiljeno grčko, a koje rusko jelo?

 • Omiljeno rusko jelo mi je boršč, znate ga svi, ne moram da objašnjavam. Jednostavno, volim da pojedem dobru supu još iz detinjstva, podseća me na maminu kuhinju. Omiljeno grčko jelo mi je suvlaki.

Foto: Facebook / screenshot

Da li ste naučili ruski i grčki?

 • Ruski znam, mogu da se sporazumevam. Neke reči sam znao još iz Srbije jer su jezici slični i brzo sam ušao u štos. Grčki sam takođe koristio dok sam bio u Olimpijakosu, ali sada sam ga malo zaboravio. Trebalo bi mi par dana da se vratim u formu, a sećam se prvog što sam na grčkom rekao: „Ti kanis“ (kako si).

Ko je po vama najbolji košarkaš svih vremena i zašto? Jednom ste rekli da je Dražen Petrović bio bolji od svih.

 • Nema najboljeg, to je stvar ukusa. Cenim Dražena, bio je veliki, a za mene je veliki i Bodiroga. Neko drugi će reći neka druga imena. Košarka je sport koji je proslavio mnoge, pa je zaista teško reći deset imena najboljih, a kamoli jednog.

Šta je ono najvažnije što ste naučili od selektora Saše Đorđevića? Koji njegov savet pamtite?

 • Svi znaju kakav je Sale bio igrač i koliko je učinio za srpsku košarku. Svaki njegov savet je dragocen, ne umem da izdvojim jedan. Naučio sam mnogo od svakog trenera sa kojim sam radio jer mi je svaki pokazao nešto novo. Radujem se takvom učenju jer će od mene napraviti boljeg igrača.

Miloš Tedosić

Foto: M. Metlaš / RAS SrbijaMiloš Tedosić

Šta je tajna dobre asistencije?

 • Ne znam. Pregled igre, rutina, talenat. Mislim da za to treba da pitate trenere ili neke stručnije od mene. Ja ih samo izvodim, nisam razmišljao kako nastaju. Kod mene su prirodan proces. Ne znam da li postoji neki trening za asistenciju.

Još dugo ćemo pamtiti Olimpijske igre. Nervirali smo se i beskrajno radovali i zbog košarkaških utakmica. Koji je meč vama bio najteži u Riju?

 • Dva meča. Četvrtfinale sa Hrvatima, jer je odlučivalo da li ćemo se umešati u borbu za medalje ili ne, i polufinale sa Australijom, jer nam je bilo karta za borbu za zlato i susret s Amerikancima. To su po pravilu najteži mečevi na takmičenjima.

Šta je za vas kao kapitena naše reprezentacije sledeći cilj, a šta kao igrača CSKA?

 • Voleo bih da odbranim titulu šampiona Evrope sa CSKA i da na Evropskom prvenstvu sledećeg leta Srbija uzme medalju, po mogućstvu najsjajniju. To su želje, videćemo kakve su mogućnosti.

Miloš Teodosić

Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaMiloš Teodosić

Na terenu važite za koncentrisanog, oštroumnog, stabilnog igrača. Koje osobine od sportiste načine asa?

 • Ambicija. Najvažnija osobina koja od talenta pravi vrhunskog sportistu. Kvalitet se podrazumeva. Svako ko ima kvalitet i ambiciju i želi da radi sigurno će napraviti karijeru. Ove osobine su preduslov uspeha u bilo kom poslu.

Vidite li sebe jednog dana u trenerskim vodama?

 • Rano je za to pitanje. Nisam ni razmišljao. Mislim da će moja igračka karijera trajati još dosta, a ne znam ni da li imam talenta za trenerski posao. Znam samo da ako budem ikada trener, neću imati mnogo razumevanja za ovakve igrače kao što sam ja.

Zašto se retko odazivate pozivima novinarima za intervjue?

 • Pričam na terenu. Tek skoro sam počeo da govorim više, i to zbog kampa. Jednostavno, mislim da je dovoljno da se piše o onome što se vidi na terenu, to je moj posao, asistencije i poeni, ne i komunikacija s novinarima. Nikada nisam voleo da budem u medijskom fokusu ako ne zaslužim to na terenu, a ako zaslužim, onda će novinari sami to napisati, pa im opet ne trebam. Obrni-okreni, šta ću vam ja…?

Miloš Teodosić

Foto: Peak / PromoMiloš Teodosić

Amerika nije vaš san ili možda ipak…?

 • San je možda prejaka reč. Nisam nikada sanjao NBA, ali želim da odem tamo, to nije nikada bilo pitanje. Imam ugovor sa CSKA do leta 2017. i nije pristojno da pričam o novim klubovima dok ne obavim razgovor sa svojim klubom. Svakako želim da se oprobam, ali pitaće se moskovski klub, iako mi ističe ugovor. Sa njima ću prvo razgovarati.

Titula Evrolige, srebro iz Rija i kamp

Kako napreduje vaš kamp za mlade košarkaše?

 • Već nekoliko godina moj brat Jovan i ja razmišljamo o kampu. Razvijamo ideju kako bismo mogli da pomognemo svim tim talentovanim klincima da dobiju još bolje uslove za rad. Moja zemlja, Srbija, prepoznala je tu moju želju, dobio sam veliku pomoć na Srebrnom jezeru, dodatno smo razvili turistički taj deo Srbije. Sada je prošla prva godina kampa TEO4. Zadovoljan sam jer je 600 dečaka prošlo kroz kamp. Sledećeg leta biće i dečaka i devojčica još više. Gradićemo halu za trening, stavićemo tartan na sve terene. Na sajtu teo4.rs možete videti sve detalje o kampu. Zaista se radujem novoj sezoni kampa i moram da kažem da je uz titulu šampiona sa CSKA i srebro iz Rija kamp moj najveći uspeh u karijeri, a on će trajati i kad završim karijeru.

Kamp Miloša Teodosića

Foto: Milan Ilic / RAS SrbijaKamp Miloša Teodosića

Decembarsko izdanje Elevejta

Elevejt magazin izlazi svakog prvog u mesecu i možete ga čitati u svim avionima „Er Srbije“. Intervju sa Teodosićem je objavljen u decembarskom izdanju.

(Jelena Isaković, Ivan Jovanović)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: