Evropski poslanici pozvali su danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da isključi ruske i beloruske sportiste sa Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine umesto da nastavi da traži načine da im dozvoli da se takmiče kao neutralni u međunarodnim takmičenjima.Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PŠE) održala je dvočasovnu sednicu u Strazburu, svog panela za sportska pitanja. To je trebalo da pomogne u izradi budućeg izveštaja o pitanju zabrane ulaska sportista i zvaničnika Rusije i Belorusije u olimpijski pokret zbog vojne invazije na Ukrajinu.

Na 15 meseci do ceremonije otvaranja u Parizu, olimpijska tela razmatraju formalni zahtev MOK-a da se razmotri reintegracija nekih ruskih i beloruskih sportista u međunarodna takmičenja, ali ne i u timskim sportovima.

„Nametanje rata mora imati jasne posledice. Sport takođe mora da preuzme svoju odgovornost”, rekao je danski poslanik Mogens Jensen, dodajući da je „jedina jasna poruka koju treba poslati” isključivanje sportista.

Savet Evrope je osnovan posle Drugog svetskog rata da se zalaže za slobodu i zaštitu manjina. Prošle godine Savet je izbacio Rusiju iz članstva.

Otvarajući sednicu u utorak, predsednik PŠE Tini Koks, dugogodišnji senator u Holandiji, priznao je da je za mnoge ljude dopuštenje Rusima da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljalo „potpuno nezamislivu” perspektivu koja bi mogla da „služi u propagandne svrhe agresora”.

Delegaciju MOK-a činili su bivši olimpijski sportisti iz Jermenije i Namibije, plus Frančesko Riči Biti, koji predvodi krovnu grupu sportova na Letnjim igrama poznatu kao ASOIF.

Svetska atletska federacija zauzela je naoštriji javni stav protiv ruskih sportista, a Fifa je pobedila u žalbenom postupku Suda za sportsku arbitražu kako bi potvrdila zabranu učešća ruskih timova.

Ostavi komentar

Translate »