Očekivanja na gostovanjima u LE – Partizan i Zvezda su se izborili za Ligu Evrope i milionske premije UEFA, a sada je red da njihovi navijači vide dobar fudbal, ali i turističku ponudu šest evropskih gradova

PARTIZAN i Crvena zvezda su se izborili za Ligu Evrope i milionske premije UEFA plasmanom u to takmičenje, a sada je red da njihovi navijači vide dobar fudbal, ali i turističku ponudu šest evropskih gradova. Naravno, to važi za one koji budu imali novac da plate aranžman i kartu za utakmicu na kojoj žele da gledaju svoj tim.

Pristalice crno-belih će na svom stadionu moći da vide švajcarski Jang bojs i albanski Skenderbeg, ali ne i Dinamo iz Kijeva. Zato će se oni bogatiji i hrabriji, ali i avanturističkog duha, možda opredeliti da odu na daleko gostovanje, jer je Kijev 977 kilometara udaljen od Beograda.

Nema sumnje da će pojedini navijači CSKA iz Moskve, prijateljski i tradicionalno naklonjeni „grobarima“, pokušati da se domognu Kijeva, ali računajući političke tenzije između Rusije i Ukrajine, teško da je to baš tako lako izvodljivo. U svakom slučaju, ko bane u Kijev, videće prelep grad, pun lepih muškaraca i još lepših žena. Teško da će se na licima tih ljudi često videti osmeh, ali mnogi preporučuju veoma dobru domaću hranu i domaće vino.

Švajcarska garda Foto: EPA/LUKAS LEHMANN

Posebna priča je Bern u Švajcarskoj, jer mnoge svetske ankete kažu da je među pet najpoželjnijih mesta za život na planeti. Uz rame Ženevi. Švajcarska u malom!

Ipak, najzanimljivije će sigurno biti gostovanje u Albaniji, gde se igra meč sa Skenderbegom. Umesto u svom gradu Korči na istoku zemlje, albanski tim će crno-bele dočekati u centralnom delu, u prilično tihom Elbasanu, koji je ostao u lepom sećanju navijača naše reprezentacije koja je 8. oktobra 2015. godine savladala Albaniju sa 2:0, za razliku od Korče, koja je udaljena 30 kilometara od granice sa Grčkom i gde je većina stanovnika pravoslavne veroispovesti.

U centru Elbasana postoji pravoslavna crkva, a sedam kilometara izvan grada je i manastir u kojem su se od 1381. do 1995. godine čuvale mošti Jovana Vladimira, prvog srpskog svetitelja i kneza Duklje. One su premeštene u pravoslavni hram u centru Tirane. U Partizanu se najviše pribojavaju gostovanja Albanaca u Beogradu, u strahu od novih navijačkih nereda, ali uz pravu strategiju i malu lekciju iz istorije, sve bi moglo da bude mirno.

Naime, klub Skenderbeg nosi ime po starom albanskom vlastelinu Đurđu Kastriotu Skenderbegu (1405-1468), koji je bio pravoslavne i muslimanske veroispovesti. Borio se na strani Otomanskog carstva, pa pred kraj života protiv njega. Zanimljivo je da mu je majka bila Vojislava Branković, ćerka Grgura Brankovića, čiji je mlađi rođeni brat bio još čuveniji Vuk Branković. Glavni suvenir sa ovog gostovanja mogao bi, po običaju, da bude litar čuvenog konjaka „skenderbeg“, čija je cena oko devet evra.

Zvezdaši se spremaju za odlazak u London, na jedan od najlepših i najskupljih stadiona u svetu. Na „Emiratima“ igra Arsenal, a London, kao jedna od najmodernijih prestonica Evrope, nudi sve što vam treba i „sve što vole mladi“.

Katedrala u Kelnu Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Keln zvezdaši ne pamte po dobru, u fudbalskom smislu, ali mogu da se dan ili dva provedu u gradu koji se diči katedralom koja je treća najviša crkva u svetu (157,38 metara), svojim „kelnš“ pivom i februarskim karnevalom.

Ipak, najiteresantniji je Borisov u Belorusiji. Grad koji je 75 kilometara udaljen od prestonice Minska, u kojoj će verovatno biti smeštena kompletna ekspedicija Zvezde, slika je i prilika arhitekture iz sovjetskih vremena. Ali stadion „Borisov arena“, smešten usred stoletne šume, priča je za sebe. Ako su zvezdaši nedavno iz poštovanja na gostovanju u Krasnodaru govorili da bi trebalo da se izuju pre ulaska na velelepni stadion rivala preko kojeg su ušli u Ligu Evrope, sličan utisak će imati i u Borisovu. Jer, kada vide mali stadion sa 13.200 mesta, njegovu arhitekturu i funkcionalnost, shvatiće, uživo, gde je Belorusija u odnosu na Srbiju. A tek je priča za sebe Minsk. Ko pronađe opušak, zaleljenu žvaku na asfaltu ili grafit na fasadi neke zgrade u ovom gradu, imaće sedam dana besplatan primerak „Večernjih novosti“, poklon od nas!

PARTIZANOVA PUTOVANjA

KIJEV (Ukrajina)
Osnovan: 1487. godine
Broj stanovnika: 2,8 miliona
Razdaljina od Beograda: 977 km
Stadion: „Valerij Lobanovski“
Kapacitet: 70.050
Valuta: 1 grivna (3,9 dinara)
Vremenska razlika: +1

BERN (Švajcarska)
Osnovan: 1191. godine
Broj stanovnika: 129.000
Razdaljina od Beograda: 1.365 km
Stadion: „Švajcarska“
Kapacitet: 32.000
Valuta: 1 šv. franak (105 dinara)

ELBASAN (Albanija)
Osnovan: oko 1.300. godine
Broj stanovnika: 140.000
Razdaljina od Beograda: 690 km
Stadion: „Elbasan arena“
Kapacitet: 12.800
Valuta: 100 leka (90 dinara)

ZVEZDINA PUTOVANjA

LONDON (Velika Britanija)
Osnovan: 43. god. p. n. e.
Broj stanovnika: 8,2 miliona
Razdaljina od Beograda: 1.700 kilometara
Stadion Arsenala: „Emirati“
Kapacitet: 60.432
Valuta: 1 funta (130 dinara)
Vremenska razlika: – 1

KELN (Nemačka)
Osnovan: 50. god. p. n. e.
Broj stanovnika: milion
Razdaljina od Beograda: 828 km
Stadion: „Rajnenergija“
Kapacitet: 45.965
Valuta: 1 evro (119 dinara)

BORISOV (Belorusija)
Osnovan: 1102. godine
Broj stanovnika: 180.000
Razdaljina od Beograda: 1.560 km
Stadion: „Borisov arena“
Kapacitet: 13.200
Valuta: 10.000 BLR rubalja (52 dinara)
Vremenska razlika: +1

Izvor Novosti

Ostavi komentar

Translate »