Đoković održao javni čas mladom Kecmanoviću

U prvom međusobnom susretu najbolji teniser ubedljivo nadigrao 12 godina mlađeg zemljaka (6:1, 6:3) za plasman u polufinale. – Beretini savladao Filipa Krajinovića sa 6:4, 6:4

Prvi susret Novaka Đokovića i Miomira Kecmanovića protekao je, kao što se i očekivalo, u lekcijama najboljeg tenisera sveta 12 godina mlađem kolegi iz reprezentacije. Iako je glavni favorit Petog otvorenog prvenstva Srbije tokom 75 minuta pružao prilike igraču kome treba da pripadne budućnost našeg tenisa, bilo je to samo u trenucima kada je već imao visoko vođstvo. Kecmanović je iskoristio jednu od pet brejk-lopti, kada je gubio sa 5:2 u drugom setu, ali Đoković je na karakterističan način uzvratio i brejkom završio meč: 6:1, 6:3.

Lep meč, po sunčanom vremenu, pred nešto više posmatrača raštrkanih na stadionu TC Novak na Dorćolu, protekao je očekivano i simbolično predstavio osnovni smisao turnira koji je porodica Đoković održavala u periodu 2009-12. i ove sezone obnovila, sa mnogo većim ambicijama. Tome je i bilo posvećeno obraćanje pobednika, mnogo više nego samom toku meča:

– Cilj ovog turnira i jeste da našim i drugim mladim teniserima pruži šansu da igraju protiv najboljih, na svom terenu, u vreme kada su uslovi putovanja mnogo teži. Drago mi je da sam prvi put igrao sa Mićom. Ja sam bolje počeo, brzo sam osvojio prvi set ali me je kasnije pogurao do granica u nekoliko uzastopnih gemova.

Što se tiče meča, sve je zavisilo od ubedljivog favorita. Najneizvesnije je bilo kada je Đoković servirao za set ili meč. Kada je vodio sa 5:1 u prvom setu usledilo je već mnogo puta viđeno opuštanje u dugom gemu od celih 16 poena, dve spasene brejk-lopte i tek peta set-lopta pretvorena u dobijen uvodni set. Ne može se to nazvati svesnom taktikom da se rival obeshrabri, ali najčešće tako deluje. Ni Kecmanović nije imun na razočaranja i ovakve padove motivacije, pa je u drugom setu brzo zaostao na 3:0 i 5:2. Onda se ponovila situacija iz prvog seta. Opuštanje favorita ili želja da još malo igra, uglavnom je Kecmanović iskoristio prvu priliku za brejk, a Đoković se na sebi svojstven način osvetio.

Razlika u iskustvu i kvalitetu očitavala se i u osvrtu mladog Kecmanovića:

– Nije bilo lako da igram protiv njega, pritiskao me je tokom celog meča. Ne samo što igra mnogo dobro i što je najbolji, uticalo je to i psihološki na mene na početku. Sigurno će mi pomoći ovo iskustvo. Nadam se da ću uspeti nešto da promenim za sledeći put. Recimo da ne uđem sa tolikom zadrškom. Trebalo mi je dosta vremena da krenem bolje da igram. Nadam se da ću se vremenom nametnuti i na tom nivou. Mislim da sam ipak imao i neke dobre poene, da sam igrao malo bolje u tom drugom setu.

Naš mladi teniser je potom govorio i o saradnji sa novim trenerom Davidom Nalbandijanom.

– Može mnogo da mi pomogne, ima dosta ideja koje mi je dao, na kojima radimo. Vidi se da imam malo bolje rezultate na šljaci nego proteklih godina. Nadam se da ćemo postići ono što smo zamislili. Već sam neko vreme u najboljih 50, to je bio glavni razlog što sam zvao Davida, da vidim kako bih mogao da se probijem dalje. Traži da budem profesionalniji, da treniramo više i bolje, svaki deo života da bude na ozbiljnijem nivou nego do sada.

Kecmanović ostaje 47. na svetskoj listi i posle beogradskog turnira, na kojem je napredovao za 20 poena. S druge strane, Đoković je u Beogradu zaradio prvih 90 poena još od devete titule u Melburnu i na ATP listi odmakao Danilu Medvedevu blizu 2.300 poena. Titulom bi toj razlici dodao još 160 poena, ali sada dolaze sve teži rivali.

U polufinalu mu sledi još jedan susret sa Rusom Aslanom Karacevom, koji je bio bolji od Italijana Đanluke Magera 6:3, 6:4. U donjoj polovini žreba je drugi nosilac Mateo Beretini potvrdio ulogu favorita i u četvrtfinalu protiv našeg Filipa Krajinovića: 6:4, 6:4. Somborski teniser, na žalost, završava takamičenje sa malim gubitkom u poenima i padom na 36. mesto, jednu poziciju iznad Dušana Lajovića, koji je izgubio jedini duel, protiv Federika Delbonisa. Laslo Đere, takođe bez pobede, ostaje 49, sa gubitkom od 45 poena.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: