Đoković gubi ogroman broj poena, sledi drastičan pad na ATP listi do kraja godine: Najgori plasman od 2007, ispada iz TOP 10!

Ogroman gubitak bodova – Biće ovo najgori plasman za Srbina još od 2007. godine, kada je bio 5. teniser sveta

Novak Đoković je na konferenciji u Beogradu saopštio da završava sezonu kako bi se posvetio oporavku povrede lakta koja ga muči već godinu dana. Najboljeg srpskog tenisera ćemo na terenu videti tek u 2018. godini, kada će se, kako je istakao, vratiti još jači i odmah će napasti rekordni 7. Australijan open.

Zbog odluke da ubuduće više ne igra u 2017. godini, Novak će izgubiti značajan broj poena, a pošto je odlučio da nema zaštićen renking (koji je moguć u slučaju uzimanja pauza zbog povreda), sledi mu drastičan pad na ATP listi.

Novak će tako imati najgori renking posle više od 10 godina (prethodni najgori bio mu je u Junu 2007. godine, kada je bio 5. teniser sveta).

Đoković je prošle sezone na turnirima koje je igrao u drugoj polovini 2016. godine osvojio 3.765. poena, pa će nakon brisanja tog učinka početkom naredne godine imati svega 2.560 ATP poena.. Kada pogledamo trenutnu ATP listu, to bi bilo dovoljno za 15. mesto. jer Tomaš Berdih, koji je na 14. mestu ima 2.570. bodova.

Ipak, trenutno ne može da se predvidi na kom će mestu Novak i definitivno početi narednu sezonu, jer to zavisi i od učinka ostalih tenisera do kraja godine, ali je sigurno da će gotovo izvesno ispasti.

Svakako će to značiti da već u ranim fazama turnira, a naročito Gren slemova, može da se susretne sa najboljim teniserima sveta.

Novak se ipak raduje tome.

  • Verujte mi, i te kako se radujem tome da mi u 3. ili 4. kolu dođe neko od najboljih tenisera sveta. Biće to poseban izazov – poručio je Đoković na pitanje da li ga brine potencijalni žreb sa slabijim renkingom koji će imati.

Poeni koje Đoković ispušta do kraja sezone:

  • Masters Toronto (titula, 1.000 bodova)
  • US open (finale, 1.200 bodova)
  • Masters Šangaj (polufinale, 360 bodova)
  • Masters Pariz (četvrtfinale, 180 bodova)
  • Završni masters u Londonu (finale, ukupno: 1.000 bodova – tri pobede u grupi po 200 bodova + pobeda u polufinalu 400 bodova)

Izvor i foto Telegraf

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: