ČOVEK KOJI STVARA ŠAMPIONE Dragan Jović, tvorac srpskih tekvondo čuda

Stvara šampione – Postoje u Srbiji stručnjaci kojima se svet divi. Jedan od njih je Dragan Jović, prvi čovek tekvondo kluba „Galeb“ i selektor naše reprezentacije koja je šampionat sveta u Južnoj Koreji „otvorila“ na najlepši način – zlatom Vanje Stanković.

Samo, tu titulu koju je 19-godišnja Stankovićeva u Mujuu osvojila u kategoriji takmičarki do 49 kilograma težine, ma koliko ona bila spektakularna, neko bi mogao da nazove i „očekivanom“. Mogao bi – ako bi rečnikom Miroslava Nikolića i onom čuvenom izrekom „Sve je to normalno“ merio sve ono što Jović sa našim tekvondistima radi tokom poslednje dve i po decenije.

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

U tekvondo klubu Galeb, koji je u decembru 2016. proslavio 25. rođendan, Jović je kao osnivač kluba pokazao i ostalim sportskim stručnjacima koliko mora da bude predan rad ne bi li se stiglo do svetskih visina.

Tokom dve i po decenije njegovi takmičari proneli su ime Srbije, i samog „Galeba“, na brojnim takmičenjima, osvajajući 40 medalja do ovog šampionata sveta. „I to smo uradili kao predstavnici zemlje koja 15 godina nije mogla da dobije vizu“, rekao je na decembarskom jubileju stručnjak kome se tekvondo svet istinski divi.

Taj isti svet je konkretno pokazao da i te kako ima poverenja u ono što Dragan Jović radi, jer ga je imenovao za predsednika trenerske komisije Evropske tekvondo unije, što je priznanje kojim se retko koji naš sportski stručnjak, čak i u drugim granama sporta, može podičiti.

Dragan Jović i Tijana Bogdanović

Foto: TK Galeb / PromoDragan Jović i Tijana Bogdanović

Put, međutim, nije bio lak. Od treninga u skromnim uslovima, preko nove sale za treniranje, sve do ulaska Milice Mandić i, naravno, Jovića, u Tekvondo kuću slavnih. Hiljade sati treninga i daleko više posvećenih razvoju ovog sporta, omogućili su da se naša zastava vije nad pobedničkim postoljima na najvećim takmičenjima.

Jer, upravo je Jović odveo Milicu Mandić 2012. do najvišeg olimpijskog dostignuća, zlata u u kategoriji „68+“, a usput su stasavali novi šampioni i šampionke, pa je tako Tijana Bogdanović posle osvajanja zlata na prvenstvu Evrope došla do olimpijskog srebra 2016, i to kao 18-godišnjakinja. Već u septembru, nedugo posle olimpijskih zbivanja u Riju, juniori Galeba su krenuli stazama Milice i Tijane i na Evropskom kadetskom prvenstvu u Rumuniji – Serđa Stević je postala prvi kadetski prvak Evrope iz ovog kluba, zatim je Jović usmerio Nađu Savković da na Svetskom juniorskom prvenstvu, u izuzetno teškoj konkurenciji, osvoji bronzu, a onda su stigli novi uspesi. Na primer Stankovićeve, kako na prvenstvu Evrope za mlađe seniore, tako i na onom najvećem takmičenju, šampionatu planete u tekvondou.

Vanja Stanković slavi titulu prvaka sveta

Foto: @OKSrbije / TwitterVanja Stanković slavi titulu prvaka sveta

Ono što je, međutim, mnogo važnije od trenutnog uspeha, a nekako se čini da su oni kod Dragana Jovića ne samo konstanta, već svaki put sve veći i lepši, jeste razmišljanje o budućnosti. Naučivši dobro pouke iz prethodnih vremena, on je organizovao projekat „Razvoj šampiona – Olimpijske igre 2020/2024“ u kome su učešće uzeli najmlađi naraštaji koji su se priključili ovom sportu.

Foto: Tekvondo klub Galeb / Promo

Trofejnom sportu, otkako je Dragan Jović počeo da u Srbiji koordiniše sve najvažnije aktivnosti u njegovom razvitku. I, kako su država, pa i lokalne institucije, podržale ovakav profesionalni, predani rad iz ljubavi, to je ujedno i postao recept kako se stiže do onih svetskih visina. Stručnim znanjem, koje ima podršku i koje ima slobodu da ljubav prema onome što se radi – izdigne u nešto novo, veličanstveno.

Izvor i foto Blic

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: