Adidas predstavi zvaničnu loptu SP 2018 – Telstar 18

Adidas predstavio Telstar 18, zvaničnu loptu SP 2018.

Adidas je predstavio Telstar 18, zvaničnu loptu Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se 2018. godine održava u Rusiji, gde učestvuje i reprezentacija Srbije.

Model Telstar 18 je naslednik prve Adidas lopte kojom se igralo Svetsko prvenstvo u fudbalu, 1970. u Meksiku, a koja je upravo nosila naziv Telstar. Ime je svojevremeno dobijeno od dve reči „televizija“ (tel) i „zvezda“ (star). Posebno zbog na popularnosti koju je lopta vrlo brzo stekla. Radi se o prvoj lopti koja je ukrašena sa crnim panelima, petouglovima, jer je tako bila uočljivija tokom prenosa na crno-belim televizorima u to vreme. Ovakve šare na lopti predstavljale su prekretnicu u fudbalskom dizajnu.

Promena u izradi

Za razliku od kreativnog rešenja za Meksiko, Telstar 18 ovog puta ima potpuno drugačije panele. Donekle podsećaju na Brazuku, zvaničnu loptu Svetskog prvenstva 2014. u Brazilu. U isto vreme, odlikuje je potpuno nova i moderna tehnologija kako bi se povećale performanse lopte.

Telstar 18 je prošao kroz brojna i temeljna testiranja, da bi se ispunila očekivanja i potrebe najboljih igrača na svetu. Među reprezentacijama i klubovima koji su učestvovali u procesu testiranja su Argentina, Kolumbija, Meksiko, Mančester junajted, Juventus, Real Madrid i Ajaks.

Tehnološki napredak u odnosu na ranije lopte je ostvaren u mnogim segmentima. Potpuno je novi dizajn panela, sa metalik printom i grafičkim efektom teksture koji je napravljen da bi obezbedio performanse i izdržljivost na stadionu i na ulici. Održivost je glavni fokus lopte Telstar 18, sa elementima koji uključuju i recikliranu ambalažu za pakovanje.

Ugrađen čip

Zanimljiva i važna karakteristika modela Telstar 18 je ugrađeni NFC čip. On će prvi put biti korišten na nekoj zvaničnoj lopti na SP. Time će ovaj model biti najinovativnija lopta do sada, u tehnološkom smislu. Čip omogućava korisnicima da „komuniciraju“ sa loptom. I sve to uz pomoć mobilnog telefona. Nakon povezivanja i ostvarene interakcije, svaka lopta će da generiše jedinstven identifikator, otključavajući ekskluzivni sadržaj i informacije koje će slati nazad na telefon korisnika. Personalizovano iskustvo, kao i prepoznavanje lokacije na kojoj se koristi, doneće nove izazove za korisnike tokom pripreme za Svetsko prvenstvo.

Ronald Domler direktor odeljenja za fudbalski hardver u Adidasu, izjavio je:
„Originalni Telstar je jedna od najprepoznatljivijih lopti u istoriji fudbala, i model koji je zauvek promenio fudbalski dizajn. Zato je razvoj modela Telstar 18 bio pravi izazov za nas, s obzirom na to da je bilo potrebno da ostanemo verni originalnom modelu. Nova struktura panela i uključivanje NFC čipa je dovela fudbalske inovacije i dizajn na novi nivo, nudeći korisnicima i igračima potpuno drugačije iskustvo.“

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: