Zvezda dotakla vrh sveta pre 26 godina

Na današnji dan navršava se 26 godina otkad je Crvena zvezda dotakla vrh sveta

Tada je osvojila Interkontinentalni kup u Tokiju pobedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo (3:0), što je najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala.

Ove godine je takav podvig ulepšan novim uspehom jer je sadašnja generacija, samo dan ranije, pobedom nad Kelnom (1:0) obezbedila „proleće u Evropi“ nakon 25 godina.

Osmi dan decembra ostaće zauvek ispisan u istoriji srpskog fudbala jer je Crvena zvezda savladala prvaka Južne Amerike 3:0 pred 60.000 gledalaca na stadionu u Tokiju, uz dva gola Vladimira Jugovića i jedan Darka Pančeva, iako je od 43. minuta igrala sa igračem manje zbog iskljucenja Dejana Savićevića.

Crveno-beli su uradili ono što nijedan tim iz istočne Evrope nije – peharu Kupa šampiona iz Barija u istoj godini pridodali su i titulu prvaka sveta.

Ni ratno stanje u zemlji, ni odlazak dobrog dela šampionskog sastava, ni nesuglasice sa upravom oko premija za pobedu, nisu omele fudbalere Crvene zvezde da se izdignu iznad situacije i ispišu stranice istorije.

„Bili smo svi kao jedan, ne smemo da zaboravimo građanski rat i krvavi sukob i da smo u takvim okolnostima odoleli svim pritiscima. Posle toliko godina i sa ove tačke, sve to mnogo mirnije gledam“, pričao je trener te ekipe Vladica Popović.

Zvezdin tim iz Tokija:

Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Izvor RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: