Nama je jasno da Srbiju očekuje veoma teška i zahtevna utakmica, mnogo teža od one u Oslu, kaže Zoran Filipović, koji trenutno obavlja posao skauta A reprezentacije u FSS-u

Najbolji srpski fudbaleri dočekaće 12. novembra Škotsku u finalu baraža za plasman na Evro na stadionu „Rajko Mitić”.

Fenomenalnom igrom i pobedom u Oslu, „orlovi” su pokazali da zaslužuju, posle 20 godina posta, učešće u završnici kontinentalnog šampionata, ali ono što je htela Norveška, sada želi i Škotska.

„Naša javnost posle meča sa Norveškom misli da je sve završeno, stiče se utisak da je duel sa Škotskom samo formalnost, ali to je potpuno pogrešno. Nama je jasno da nas očekuje veoma teška i zahtevna utakmica, mnogo teža od one u Oslu”, kaže legendarni reprezentativac Zoran Filipović, koji trenutno obavlja posao skauta A reprezentacije u Fudbalskom savezu Srbije.

Filipović je među prvima upoznao selekciju koja uskoro dolazi u Beograd.

„Ima i potcenjujućih tonova na adresu rivala, a reč je o selekciji koja se nalazi u velikom rezultatskom usponu, prvoplasiranoj u svojoj grupi Lige nacija, reprezentaciji naoružanoj ogromnim samopouzdanjem”, naglašava Filipović.

Škotska je eliminisala Izrael na putu do finala baraža.

„To je izuzetno fizički moćna selekcija, taktički veoma disciplinovana, tehnički ne toliko jaka, ali sve nadoknađuju fanatičnom borbenošću i trkom u kojoj svi rade jedni za druge. Malo golova postižu, ali ih malo i primaju, imaju niz od sedam uzastopnih pozitivnih rezultata. Mnogo argumenata ide u prilog činjenici da nas očekuje izuzetno teška utakmica.”

Interesantno je da veći deo naše fudbalske javnosti doskora nije ni znao da u škotskoj selekciji nastupaju igrači Liverpula, Mančester junajteda, Aston Vile…

„Ima ih koji s velikim uspehom igraju u Premijer ligi, Robertson zajedno sa Aleksandrom – Arnoldom čini možda i najbolji bekovski par na svetu, Mektomini je standardan u Junajtedu, Mekgi igra za Aston Vilu… Sjajni igrači su i Mekgregor i Kristi iz Seltika. Imaju dobre pojedince, ali i hemiju kao tim. Naravno, imamo mi moćne igrače, ali ponavljam, Škotska zaslužuje respekt, nikako potcenjivački odnos prisutan u delu naše javnosti.”

Škotska, kao i Srbija dugo nije bila učesnik prvenstva Evrope.

„Imaju i oni ogroman motiv, ne samo zbog plasmana, već i činjenice da su domaćini prvenstva Evrope. Naši mečevi u grupi igraju se u Glazgovu i Londonu. Ponavljam, mnogo je faktora u igri. Istina je takođe da smo mi domaćini, ali igra se bez publike, tako da tu i nema mnogo prednosti. Očekuje nas, uglavnom, veoma težak meč, teži nego protiv Norveške. Ja sam uveren da je kvalitet na našoj strani i ukoliko ponovimo izdanje protiv Norveške, verujem da ćemo se svi radovati. Ponavljam, ipak, respekt za Škote koji igraju taj fudbal po vertikali, forsiraju za mnoge prevaziđeni ostrvski fudbal, sa dugim loptama, opasnim prekidima. Nisu atraktivni, dosadni su za gledanje, ali na terenu znaju da budu veoma neugodni. Zato moramo da budemo pametni, ali da imamo duh kao u Oslu. Srbija je zaslužila da ide na Evro”, zaključio je Filipović.

Ostavi komentar

Translate »