Zlatni juniori gosti redakcije „Novosti“: Prijaju nam glavne uloge

Zlatni košarkaši u redakciji Novosti – Na društvene mreže smo stavljali slike sa opisom „gladni smo“, posle medalje to se pretvorilo u „siti smo“

NA Evrobasketu u Bratislavi glavne uloge u pobedničkom timu pripale su Nikoli Miškoviću i Marku Pecarskom. Teško breme na leđima, nametnuto zbog velikog potencijala koji poseduju, mladi igrači su izneli i lakše nego što su očekivali. Srbiji su doneli titulu evropskog šampiona, a sebi pored medalje oko vrata, i veliku popularnost s kojom će u budućnosti morati da se nose. Posebnu pažnju javnosti privukli su i zbog slavnih očeva, nekadašnjih poznatih košarkaša – Miroslava Pecarskog i Dejana Miškovića, koji su najveći krivci što su im sinovi u salu ušli još kao bebe.

Nasmejani i raspoloženi, samo dan posle dolaska u Beograd i proslave titule do kasno u noć, već od 9.00 bili su u redakciji „Večernjih novosti“ i spremni za priču o velikom uspehu.

– Definitivno nam sada prija medijska pažnja. Sve je ovo novo za nas, ali smo srećni što je ljudima stalo da pišu o nama – počeo je priču Pecarski.


VOLEO BIH DA BUDEM KAO JOKIĆ MARKO Pecarski kao jednog od uzora izdvaja Nikolu Jokića:
– Igra na mojoj poziciji, fantastičan je, aktuelan je u Srbiji, iako trenutno nije u reprezentaciji. Nikola je neko na koga se ugledam i želeo bih da napravim nešto slično kao on.


Mišković je svestan da će nekoliko dana biti aktuelni, a onda se sve vraća na staro…

– Imponuje nam da se pričao o zlatu, ipak je to prva medalja od 2015. u mlađim kategorijama. Zaslužili smo to jer smo napravili veliki uspeh.

Put do evropskog trona bio je pun prepreka, ali puleni Vlade Jovanovića nisu nijednog trenutka posustali.

– Znali smo da su iza nas prvenstva na kojima smo bili deseti, osmi, pa deveti, tako da nam nije bilo svejedno. Ove godine smo uložili sve i vratilo nam se, iako smo se pribojavali da i ovog puta svi napori ne budu uzalud – kaže Mišković.

Pecarski priznaje da su im nesigurnost u kosti unela izdanja u pripremnom periodu.

– Gubili smo od Turske, Grčke, Slovačke u prijateljskim utakmicama. Bilo je mnogo uspona i padova. Pomišljali smo čemu sve ovo, kada naša igra izgleda loše.

Međutim, prava slika prikazana je baš onda kad je bilo najpotrebnije. Od poraza u prvom kolu protiv Španije, nanizali su šest pobeda.

– Baš u tom prvom meču smo shvatili koliko možemo, jer smo se dobro nosili sa Špancima, a oni su uvek među glavnim favoritima – kaže Marko.

Kao najtežu utakmicu Nikola je izdvojio meč sa Ukrajincima, koji je završio sa šavovima na glavi.

– To je bio rat na terenu, teže od finala, ali nam je kasnije bilo mnogo lakše da igramo. Značila nam je i velika podrška navijača u Bratislavi, među kojima su bili naši najbliži.

Miškovića su uživo gledali roditelji, dok su Marka bodrili majka i ujak.

– Mene tata ne gleda skoro nikad. Kaže da mu je to previše stresno i onda samo na internetu s vremena na vreme prati statistiku i rezultat. Posle utakmice pogleda snimak, kad zna kako je završeno.

Dejan Mišković preživljava utakmice ništa lakše nego Miroslav Pecarski, ali se, ipak, često pojavljuje na tribinama.

– Posle ovog prvenstva je potpuno istrošen – uz osmeh otkriva Nikola. – Nervozno je propratio sve krizne trenutke. Inače, ne daje mi neke posebne instrukcije, već mi priča o košarci da ja ne bih ponovio neke sitne greške koje je on pravio u karijeri. Volim kad je u publici, potpuno sam navikao na to.

I Nikola i Marko s osmehom prihvataju odgovornost u momentima kada se utakmica „lomi“.

– Sviđa mi se ta uloga vođe. Mnogo toga zavisi od nas i to nam stvarno prija. Osetili smo u finalu da mi treba da „povučemo“. Ako osvojimo bićemo među najzaslužnijima, ako izgubimo, bićemo najveći tragičari. To je tako. Saigrači su imali poverenja u nas i mislim da smo ga opravdali – kaže Marko.

Iako su individualno u statističkim podacima bili ispred saigrača, na prvo mesto stavljaju sjajnu timsku igru i hemiju koja ih je krasila. Mišković ističe veliku ulogu trenera…

– Selektor nas je dobro uklopio. Stavio nam je do znanja da nikad ne treba da se nosimo onim „ja“ već da uvek budemo „mi“. Tako smo na kraju i došli do uspeha.

Pecarski je pojasnio i čime su se vodili tokom šamionata.

– Trener nam je na pripremama ponavljao da bi trebalo da budemo gladni pobeda. I onda smo se pre takmičenja dogovorili da ispod svake slike koju okačimo na društvene mreže stavimo opis „gladni smo“. Kad smo osvojili medalju bilo je logično da se to pretvori u „siti smo“.

Pre nego što su ove godine zajedno obukli dres sa grbom Srbije, imali su različite klupske sezone. Pecarski je iz Mega Leksa otišao u Bajern Minhen…

– Mnogo mi je teško pala velika promena. Nisam imao problema kad je košarka u pitanju, uslovi su sjajni. Kondicioni trener je bio Mladen Mihajlović, iz A reprezentacije, tako da sam mnogo napredovao kad je taj fizički deo u pitanju, to mi je trenutno najbitnije. Ali ovako, nova zemlja, nepoznat jezik, svi su me gledali kao stranca. Sigurno da sam se u nekim trenucima pitao da li je to bila prava odluka. Ali, kada se završila sezona shvatio sam da sam sazreo i kao igrač i kao čovek i da će mi na sledećoj destinaciji biti lakše…

Nikola će na kratkotrajni odmor, a onda na pripreme prvog tima Mege.

– Nemam nijednu seniorsku sezonu u nogama, tako da i ne razmišljam gde bih želeo jednog dana da igram. Od ponedeljka krećem da radim sa Dejanom Milojevićem, a iza mene su sjajne četiri godine u mlađim kategorijama kluba. Mislim da samo treba da nastavim da se trudim kao i dosad, jer sam na mestu koje je veoma dobro za razvoj mladih igrača.

Njegov saigrač iz nacionalnog tima nije želeo da otkriva gde će se uputiti posle NBA kampa u Jerusalimu i odmora na moru.

– Zasad sam i dalje igrač Bajerna, ali videćemo gde ću i šta ću. Možda se to promeni – ostao je zagonetan Pecarski.

MARKO PECARSKI

o Rođen: 12. 2. 2000.

o Pozicija: centar

o Visina: 207 cm

o Klub: Bajern Minhen

NIKOLA MIŠKOVIĆ

o Rođen: 25. 1. 1999.

o Pozicija: krilo

o Visina: 207 cm

o Klub: Mega Bemaks

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: