Zaista se dešava – Svetsko prvenstvo sa 48 ekipa!

Polako se bliži kraj reprezentativnom fudbalu kakav znamo – FIFA je definitivno odlučila da promeni format Svetskog prvenstva.

Međunarodna fudbalska federacija saopštiće u utorak da će „novi“ Mundijal brojati 48 reprezentacija, za razliku od dosadašnjeg formata u kojem su učestvovale 32 ekipe.

Prvi čovek Đani Infantino se od dana kada je izabran za predsednika FIFA borio za proširenje takmičenje i na kraju je uspeo, a zvanična objava dogodiće se u utorak, 10. januara u Cirihu.

Zaključno sa Mundijalom u Kataru 2022. biće okončan i princip osam grupa po četiri selekcije, a već od 2026. godine, koja će biti premijerna za novi format, turnir će se odvijati u 16 grupa po 3 ekipe.

Još nije poznato ko će biti prvog svetskog prvenstva u istoriji sa ovolikim brojem učesnika – zvanično nadmetanje odloženo je zbog korupcionaškog skandala koji je tresao FIFA u poslednjih nekoliko meseci i biće nastavljeno 2018, dok će dve godine kasnije biti doneta konačna odluka.

Svetska fudbalska federacija trebalo bi da profitira od promena svetskog prvenstva – prema pisanju portugalskog lista „O Jogo“, prihodi koje će FIFA ostvariti od takmičenja u Rusiji 2018. godine iznosiće oko 3,35 milijardi evra, a od prvenstva na kojem bi trebalo da igra 48 ekipa, on će biti oko 3,95 milijardi.

Istovremeno, troškovi zbog porasta broja reprezentacija i utakmica biće uvećani za 307 miliona evra, ali će se povećati i prihodi od TV prava (479 miliona evra) i marketinga (351 milion evra).

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: