Veselin Vujović: Bog zna šta će biti sa srpskim rukometom

Veselin Vujović, Selektor Slovenije, ocenio je da je rukomet u Srbiji „izgubio korak“ sa ostalim sportovima, kao i da je u zaostatku u odnosu na zemlje iz okruženja

Proslavljeni rukometni as Veselin Vujović istakao je da je rukomet u Srbiji u veoma lošem položaju.

„Poslednjih godina kao da smo se nekako ugasili i kao da neko to namerno radi. Slabi rezultati i brojni problemi koji su okovali rukomet i te kako idu na ruku ostalim sportovima koji su odavno zauzeli mesto koje je nekada s pravom pripadalo rukometu“, rekao je selektor Slovenije.

On ipak smatra da postoji način da stvari krenu na bolje.

„Situacija se pre svega može popraviti detaljnom analizom iz koje treba napraviti strategiju i time bi trebalo da se bave ljudi koje vode rukometni savez. Srbija je izgubila korak u odnosu na zemlje u okruženju, pre svega tu mislim na Sloveniju i Hrvatsku, a da li će se nešto promeniti u dogledno vreme, Bog zna“, rekao je Vujović.

On ipak ne vidi da će se nešto promeniti u skorije vreme.

„Najviše bih voleo da mogu da dajem pozitivne procene. Međutim, ne vidim pokazatelj koji nagoveštava da trenutno nešto može da se promeni. Posle pobede Srbije u Poljskoj u kvalifikacijama za EP pomislio sam da su se našla prava rešenja na svim pozicijama, ali odmah je usledio poraz od Belorusije i plasman na EP sad visi o koncu. Srbija je već preskočila nekoliko velikih takmičenja, a neodlazak u Hrvatsku bio bi još jedan težak udarac za srpski rukomet“.

Vujoviće kaže da bi spas trebalo da se potraži u kvalitetnom i stručnom radu sa mladima, a pre svega u stručnom usavršavanju trenera.

„Edukacija je jako bitna, ona mora da bude temeljna i dobro je što u Srbiji postoje ustanove koje nude takvo obrazovanje. Sa decom moraju da rade obrazovani i elokvetni ljudi. Ne smemo da dozvolimo da nam škole rukometa budu usputna stvar, da neki igrači bez angažmana tu kratkoročno nadhu uhlebljenje dok se ne pojavi neki zainteresovan klub. Važnije je ko radi sa tom decom nego ko je trener prvog tima, jer neke greške kasnije mogu da budu nepopravljije“, rekao je Vujović.

On navodi da je status rukometa u medijskoj sferi u Srbiji u skladu sa rezultatima i da zbog toga neizmerno žali.

„Isključivo rezultati diktiraju prisutnost u medijima što je pogubno za popularizaciju rukometa, jer u Srbiji rezultata odavno nema. Za mene je neverovatno da minulo Svetsko prvenstvo u Srbiji nije televizijski prenošeno“, rekao je on.

Posle osvajanja bronze sa reprezentacijom Slovenije na Svetskom prvenstvu Vujović je rekao da je 10 godina maštao da postane selektor Srbije.

„Ne bih da se vraćam u prošlost. Postigao sam dogovor sa rukometnim savezom Slovenije za naredne četiri godine i na to se fokusiram. Simptomatično je da me zovu uvek kada imam angažman. Da sam kojim slučajem sad slobodan, gotovo sam siguran da me ne bi zvali. Isto je sa Srbijom i Crno Gorom. Slovenija mi je pružila šansu, ja sam se potrudio da im to vratim na najbolji način, a Srbiji želim svu sreću. Da se nađemo u finalu Evropskog prvenstva, zašto da ne“, kazao je Veselin Vujović.

Izvor i foto Mondo

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: