Velike ambicije rukometaša na EP u Hrvatskoj

Cvetković o EP u Hrvatsko: Napravićemo nešto veliko

Moramo da igramo kao sve vrhunske ekipe, naročito u kontri. Bez deset golova iz kontre nemamo o čemu da pričamo – kaže selektor rukometaša Srbije

Osmo mesto na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2009. pod vođstvom selektora Jovica Cvetkovića najveći je uspeh naše rukometne reprezentacije van domaćeg terena (srebro na EP 2012. u Beogradu) u poslednjoj deceniji.

Devet godina kasnije, „orlovi“ se sa istim stručnjakom na klupi vraćaju u istu zemlju sa veoma sličnim ambicijama – da naprave iznenađenje i ostvare visok plasman na EP (12-28. januar.)

– Tada je bilo specifično, jer sam dve godine radio sa selekcijom i otišli smo na Šampionat kao formiran i dobar tim. Sada je potpuno druga situacija, borimo se sa manjkom vremena, povredama, vršimo transformaciju igre ka savremenom rukometu. Moramo da igramo kao sve vrhunske ekipe, naročito u kontri. Bez deset golova iz kontre nemamo o čemu da pričamo – kaže selektor Srbije.

Cvetković se ne nada samo plasmanu u narednu fazu takmičenja.

– Svi znaju da sam ambiciozan. RSS je postavio realan cilj – plasman u drugi krug. Ja se ne zadovoljavam time, a ni igrači. Želimo više. Taj stav RSS nama daje mir, ali mi ćemo uraditi i više nego što se očekuje. Mora da postoji samopouzdanje, igrači su željni dobrih rezultata posle niza loših iskustava. Vidim da su poletni i spremni da rade na mojim zahtevima, ne vidim da ih nešto „smara“ tu.

Naš tim je u grupi sa Hrvatskom, Švedskom i Islandom, a tri ekipe idu dalje. Prvi meč je baš protiv domaćina, pred 10.000 domaćih navijača u Splitu.

– Možemo da napravimo veliku grešku ako razmišljamo samo o Hrvatskoj. Oni su favoriti za zlato, igraju na svom terenu. Nije dobro da se usredsredimo samo na taj meč, jer njega možeš da izgubiš, ali ove dve smeš.

Rukometaši će prolaz u drugi krug tražiti protiv Skandinavaca i Islanđana.

– Ako je protivnik borben, mi moramo da budemo dva puta borbeniji. Ako fantastično barata loptom, onda tu ne možemo da im pariramo, pa moramo da vidimo gde je naša prednost. Jakom odbranom ili nekim drugim segmentom moramo da nadomestimo taj nedostatak nekim drugim kvalitetom.

Samo nekoliko dana posle preuzimanja tima u kvalifikacijama za EP Hrvatskoj prošle godine, Cvetković je shvatio sa kim ima posla.

– Trenirali smo tri dana zajedno i dobili Poljake u gostima ubedljivom igrom. Ali, igrači tada nisu shvatili da su to postigli zbog toga što je svako trčao, bio disciplinovan. Nego su rekli: „Ma, mi smo najbolji na svetu“. E, onda ih je Belorusija prizemljila. Moramo da im izbacimo iz glave takva razmišljanja, ogromnim radom možemo da igramo kao protiv Poljske.

STRAH NE POSTOJI

Dobar plasman na EP olakšao bi put rukometašima do narednom SP i OI.

– Strah od neuspeha ne postoji. Radimo nove stvari, imamo potencijal, za nekoliko godina možemo da napravimo dobru priču i da igramo važnu ulogu na planetarnim šampionatima. Ali, to ne znači da nećemo već u Hrvatskoj igrati dobar rukomet.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: